Расте броят на бебетата с алергии

  • 20 септември 2011 17:30

  • 1293
  • 0
Расте броят на бебетата с алергии
©

Непрекъснато се увеличава броят на бебетата, които страдат от различни видове алергии, съобщи за Дарик д-р Румяна Рачева от катедрата по алергология към Медицинска академия - София.

Причината е, че все повече новородени се хранят с изкуствени храни, вместо с майчината кърма. Независимо, че храните са произведени за бебета, те могат да причинят алергия в новородените. Консервантите и оцветителите в храните, изкуствените бои по дрехите, домашният прах са едни от основните причинители на алергии и сред възрастните. Те са и причината за непрекъснато увеличаващия се брой на алергиите и сред възрастното население.

За да не получат алергия в най-ранна детска възраст, бебетата трябва да се хранят с майчината кърма.

„Още от родилния дом много често се хранят със специални бебешки млека, но всички те обикновено са направени на базата на кравето мляко. Те са пригодени за тази ранна възраст, но все пак това е чуждовидов белтък и някои от децата развиват хранителна алергия към кравето мляко именно по тази причина", обяснява д-р Румяна Рачева.

Попитана дали медицината се сблъсква с нови алергии, д-р Рачева обясни: „Това е свързано най-вече с химизацията на околната среда. Много от храните се променят при включването им на различни консерванти и оцветители. Разни хранителни добавки се използват и в значителни количества при много от храните и продуктите, даже в хляба. От друга страна, това, което дишаме, мебелите около нас, многото синтетика около нас - всичко това може да влияе. Използването на различни химически вещества в лепилата, в боите - всяко едно от тези неща на практика може да действат като алергени".

Статистиката сочи, че около 30% от тийнейджърите в България страдат от алергичен ринит. Топлата есен, която подлъгва цветята да цъфтят, също въздейства върху обострянето на този вид алергии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини