Лекари спряха работа за 30 минути, искат актуализация на бюджета (галерия)

  • 11 юли 2014 13:10

  • 2656
  • 7
Лекари спряха работа за 30 минути, искат актуализация на бюджета (галерия)
© Булфото

Медици в цялата страна излязоха пред лечебните заведения точно в 12:00 часа в петък и спряха работа за половин час. Те уверяват, че недоволството им няма да се отрази на лечението на пациентите.

Към протеста, обявен преди ден от Българския лекарски съюз, се присъединиха лекарите в столичната Александровска болница, предаде БТВ. „Процедурата по актуализация на бюджета на Здравната каса ще се задейства, когато проектът бъде внесен в Народното събрание, настояваме за подкрепа от всички политически партии”, заяви директорът на лечебното заведение д-р Костадин Ангелов.

„Искаме да спре този административен произвол, който НЗОК налага на болниците от началото на годината. Болниците са поставени под риск заради липса на бюджети. Още в началото на годината са ни изпратени Приложения към договорите с нулеви стойности, не можем да купуваме медикаменти, да правим списъци на чакащи пациенти”, обясни още директорът на Александровска болница. Той даде пример с лимита за сърдечни импланти, определен на 190 лв. „Тези пари не стигат и за един имплант, да обречем сърдечно болните пациенти на смърт ли?”, попита д-р Ангелов.

В протеста се включиха и лекарите от варненските болници „Св. Анна” и „Св. Марина”. Над 50 медици излязоха в обявения час на демонстрацията с предупреждение, че ако бюджетът на касата не бъде актуализиран, няма да може да бъде предоставяна болничната помощ.

НЗОК плаща от 5 до 10 пъти по-малко от стойността на интензивното лечение. Пациентите от други области са повече от 1/3 и за тях също се изплащат по-малки суми.

„Окръжна болница поема всички спешни пациенти, не може да връща нито един – затова имаме огромни разходи, което води до намаляване на приходите за кадрите и ще изгубим качествените специалисти. Трябва да даваме достойно заплащане”, коментира директорът на „Св. Анна” д-р Красимир Петров.

„НЗОК плаща нередовно и не целия обем, над 1 млн. лв. имаме да получаваме надлимитни пари за 3 месеца. Най-различни членове на управляващите партии твърдят, че Касата плаща всичко – това не е вярно!”, възмутен е д-р Петров. Около 30 медици от Университетска болница в Пловдив излязоха също на днешния протест.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
2656 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.07.14 | 12:36

7
САМО ВОЛЕН и АТАКА на ВЛАСТ МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ТИКВАТА ПРИ БИРАТА !

2014.07.13 | 13:33

6
ВАЖНО ! ВАЖНО ЗА ЖИВОТА ТИ ! Да гласуваш за една проста МУТРОТИКВА като Борисов , който 4 г. замрази пенсии и заплати , който увеличаваше тока и СЕГА ОБЕЩАВА СЪЩОТО означава , че си малоумен и ненормален герберастин ! САМО ВОЛЕН и АТАКА !

2014.07.12 | 18:46

3
Всеки сидераст е рязан турски педераст. "Атака" умря. Болен сам си натисна копчето и се обряза.
tikva-pederast-pederast

2014.07.12 | 18:47

5
ei ti pederastboiko otdavna dogan go obria3a-i teb----zuka i vi pori v smradlivite ga3ove a posle i v ystite
BOIKO --KURVA

2014.07.12 | 18:47

4
-----KUR DOGANOV STARZI V YSTATA NA BOIKO KURVATA------
BOIKO KRADECA

2014.07.12 | 18:46

2
-----------BOIKOOOOOOOO----KADE SA OTKRADNAZITE MILIARDI LIZNO OT TEB-------KADEEEEEE----KADE?????
Болен Сидероглу е турски педераст.

2014.07.12 | 18:46

1
Болен педераст, Болен педераст, але, але, але.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини