КТ "Подкрепа" поиска актуализация на бюджета на НЗОК

  • 08 юли 2014 11:27

  • 1771
  • 0
КТ "Подкрепа" поиска актуализация на бюджета на НЗОК
© Булфото

КТ "Подкрепа" не подкрепя бюджета на НЗОК за тази година и иска неговата актуализация. Синдикатът няма достатъчно данни, за да се произнесе дали се налага актуализация на бюджета на държавата, заяви днес на пресконференция президентът му д-р  Константин Тренчев.

Според него всички дейности на Касата са недофинансирани, а предвидените средства само за болнична помощ са с 438 млн. лв.  по-малко в сравнение с 2013 година. Бюджетът на НЗОК ще вкара системата в още по-голям хаос, особено в сферата на лекарствената политика, смята Тренчев. От синдиката изразиха опасение, че до края на годината е възможно на пациентите да не могат да им бъдат отпуснати лекарства в аптеките.

Прехвърляне на средства от болничната помощ в лекарствена терапия превръща здравната система в донор на фармацевтичната индустрия.

Наличните средства в НЗОК позволяват да се плати около 68 процента от дейността на болниците, каза Тренчев. Той посочи, че днес Надзорният съвет на Касата ще се събере, за да гласува процедура за искане за актуализация на бюджета на НЗОК.

Президентът на "Подкрепа" посочи, че синдикатът многократно е предлагал конкретни мерки и политики в здравеопазването и в НЗОК към Министерството на здравеопазването, но те остават неизползвани.

Константин Тренчев съобщи, че ще отговори на поканата на лидера на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и отиде на започналата в 11.00 часа среща в  Народното събрание. На срещата д-р Тренчев поиска съдействие от ГЕРБ предложението на бъде внесено за разглеждане в пленарна зала. Борисов заяви, че не може да си обясни защо премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 не иска бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран.

В 13.00 часа отново в парламента Тренчев ще  се срещне с представители на БСП и ДПС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1771 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини