Таня Андреева мълчи за актуализацията на бюджета на НЗОК

  • 04 юли 2014 19:51

  • 2602
  • 1
Таня Андреева мълчи за актуализацията на бюджета на НЗОК
© Булфото

Министърът на здравеопазването все още не се е произнесъл дали подкрепя актуализация на бюджета на НЗОК. Предложение парите да бъдат актуализирани не е постъпило в Министерския съвет. Това съобщи Иван Димитров, който представлява пациентите в надзорния съвет на касата, съобщи "Дарик".

Той припомни, че искането за актуализация бе внесено във ведомството още в началото на миналата седмица.

За да може държавата да предостави допълнителни средства на НЗОК това искане трябва да се разгледа от Министерския съвет, след което да влезе и в Народното събрание.

Искането за актуализация на бюджета идва от Надзорния съвет на Здравната каса, припомня Димитров. Такова бе внесено при здравния министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския още преди седмица: „Ние сме го входирали, както си е по реда, в Министерството на здравеопазването. Здравният министър трябва да даде своя отговор - дали е съгласна или не е съгласна. Този отговор трябва да се върне първо при нас. Ние като надзорен съвет отново да кажем - примерно ако тя каже, че 100 милиона са достатъчни, ние да кажем, че не са и отново да се върне. Върнатият отговор към нас го няма", обяви Димитров.

Пациенти и лекари са единодушни, че за актуализация е нужно технологично време от поне 20 дни. „При положение, че аз съм в Надзорния съвет от квотата на пациентските организации знам, че до този момент над половин милиард е прогнозируемата липса до края на годината, което респективно означава, че ако няма спешна актуализация, парите, които остават, ще бъдат покрити болниците до края на годината с някъде около 60%. Болниците ще имат средства само да покриват разходи по лечебното заведение и заплати. Другият вариант е да освободят половината персонал", обясни Иван Димитров.

Управляващите обаче увериха, че тези тревожни прогнози няма да се сбъднат. Преди дни стана ясно, че държавата може да осигури до 200 млн. лв., а останалите липсващи могат да бъдат набавени от здравни вноски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2602 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2014.12.11 | 06:39

1
С колко ли Сухо са и затворили устата.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини