Софиянец се оказа записан при личен лекар в монтанско село без да знае

  • 15 септември 2011 10:19

  • 1469
  • 0
Софиянец се оказа записан при личен лекар в монтанско село без да знае
©

Млад мъж се оказа записан не при собствения си, а при друг личен лекар, при това в населено място, където нито живее, нито  някога е стъпвал, съобщава бТВ.

Николай Благоев живее в София. Записва се при личната си лекарка в столичния квартал "Люлин" през 2005 година. Миналата седмица я посещава за направление за специалист. Тогава разбира, че от 31 декември 2010 се води при доктор в едно монтанско село.

"Оказа се, че съм при личен лекар в село Славотин, който нито знам, нито познавам, нито съм ходил някога там. В Здравната каса ми казаха, че са ми откраднали личните данни и са ме прехвърлили там, което звучеше като нещо нормално", разказва Николай Благоев.
Лекарят в село Салвотин също няма обяснение как Николай го е избрал за личен лекар.

"Аз няма как да хвана някой от София и да го регистрирам тук. Това е невъзможно", твърди д-р Михаил Михайлов, общопрактикуващ лекар в с. Славотин.

Освен ЕГН-то и трите му имена, доктор Михайлов разполага и с домашния телефон на Николай. В регистрите на лекаря Николай Благоев фигурира като прехвърлен от съседното село Доктор Йосифово, защото в края на миналата година то останало без лекар.

"За целта трябваше населението да се пререгистрира от предишната лекарка при мен в Славотин. Тогава кмета на Доктор Йосифово определи трима души, които да обходят селото, да им вземат здравноосигурителните книжки и да ги регистрират в специални справки", обяснява д-р Михайлов.

Николай Благоев е роден в трето монтанско село - Черни връх, но не е живял там от дете.

"Нямам нито близки, нито роднини в региона. Единствено роднините ми живеят в Монтана, но те няма нищо общо с Доктор Йосифово или Славотин", обясни Николай Благоев.

В Националния рамков договор е вписано, че смяна на личния лекар се извършва лично от пациента, със заявление при новия общопрактикуващ лекар или в Здравната каса. В регионалната здравна каса в Монтана отказаха да покажат молбата на Николай Благоев с мотива, че съдържала лични данни.

От Националната пациентска организация обясниха, че не получават подобен сигнал за първи път. Промяната на лични лекари от трети лица е практика.

Николай е решен да подаде жалба до Здравната каса и да поиска да види заявлението, което трябва сам да е подписал. Мъжът се надява с фалшификатора да се заеме прокуратурата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини