Гаф заплашва да остави 1 милион българи без личен лекар

  • 23 май 2014 13:56

  • 2179
  • 1
Гаф заплашва да остави 1 милион българи без личен лекар
© Булфото

На 3 юни тази година над 700 лични лекари, обслужващи около 1 милион пациенти в страната, ще останат без разрешително за работа, защото не са придобили специалност по обща медицина. Здравното министерство обеща през февруари да удължи този срок, като даде още една година на лекарите да запишат специалност и още пет години да я защитят. Проектът за изменения в Закона за здравето, където е уредена отсрочката, обаче все още не е гласуван и обнародван, пише "Дневник".

Въпреки това няма да има проблеми с практиките на тези лични лекари, увериха от Министерство на здравеопазването. "Имаме уверението на ДПС и БСП, че веднага след комисия законът ще бъде внесен в зала. Също така имаме уверението на НЗОК че по никакъв начин няма да се прекратяват договорите за дейност на общопрактикуващите лекари с касата. Те са сключени с едногодишен срок в началото на тази година", коментират от здравното министерство.

От министерството припомнят, че общопрактикуващите лекари са по търговския закон и към момента няма разписана процедура за прекратяване на практиката им.

Законопроектът тепърва ще влезе за обсъждане в парламентарната комисия по здравеопазване, след това и в пленарна зала, а накрая трябва да се обнародва в "Държавен вестник", като процесът може да отнеме седмици или дори месеци. Междувременно обаче около 1 милион пациенти можеха да се окажат без законен личен лекар и съответно без достъп до направления за специалисти, рецепти за лекарства по спешност или редовни за хронични заболявания, болнични и изобщо - достъп до медицинско обслужване.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, който успокои, че не е в ничий интерес буквата на закона да се спазва до степен, че да се изпадне в такава ситуация и това би било изкуствено създаден проблем. Той заяви, че няма нужда да се мисли за смяна на личните лекари, а отговорните институции - здравното министерство и парламента са длъжни да намерят бързо решение, заради допуснатия пропуск.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2179 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.25 | 15:02

1
бсп,дпс,атака!

Добави коментар

Водещи новини