Телефон 112 е развален

  • 10 септември 2011 11:20

  • 1271
  • 1
Телефон 112 е развален
© Интернет

Работещите в спешната медицинска помощ искат да имат същата защита от посегателство, с каквато по закон се ползват полицаите.

 Причината за това са честите случаи на заплахи и директното физическо насилие, на което те са подложени, особено при обслужване на пациенти в циганските махали, където линейките ходят най-често ескортирани от патрулки. Осигуряването на такава защита е обаче само едно от исканията на медиците, работещи в може би най-тежката сфера на здравеопазването.

За да поставят по-остро и авторитетно своите искания пред властите, те са създали Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, която наскоро е получила своята официална регистрация.

Председател на организацията е варненската лекарка д-р Десислава Кателиева, която пред медиите заяви, че друга голяма спънка за работата е закриването на тел. 150 и преминаването изцяло на единния спешен номер 112. По нейни думи операторите на последния често дават непълни адреси, а освен това нямат медицинско образование, поради което спешните екипи се случват да отидат при пациентите неподготвени за това, което ги очаква в действителност.

Спешните медици искат строга регламентация на дейността си чрез закон. Те настояват и най-сетне да започнат да получават адекватно заплащане на труда си. Пример със собствената си заплата даде самата д-р Кателиева. С 15 години стаж и специализация в спешна медицина нейната заплата е 750 лв. Стартовата заплата на младите лекари е 560 лв., което е най-ниското възнаграждение в българското здравеопазване.

 

Последвайте канала на

1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ivo

2011.09.14 | 22:51

1
Според мене България не може да се мери с другите страни с телефон за спешно обаждане! Как може един телефон 112 да решава вместо мен?! Преди няколко седмици звъннах на 112 за сигнализиране за човек който се представя за катаджия през 10 вечерта - без кола и без др. полицай с него. Мъжът се разкарваше по платното като викаше "Ще им дойде времето ... ша си платите ..." Набрах 166 да съобщя за човека но вместо това се обажда 112! Госпожата вместо да се обади на 166 и да сигнализира за случая ми се развика, обиждаше и ми вика как може да съм толкова безотговорен и да звъня на 112?! след което затвори! АМИ ТОВА Е БЪЛГАРЯ! ТОВА СМЕ НИЕ! НЯКВИ СИ ТАМ ДА РЕШАВАТ МЕСТО НАС И ДА СИ ИГРАЯТ С ХОРАТА! СПОРЕД МЕНЕ ТОВА НЕ Е НАЧИНА!

Добави коментар

Водещи новини