Изписаха младеж с присадено сърце

  • 07 септември 2011 21:24

  • 1777
  • 0
Изписаха младеж с присадено сърце
© Булфото

22-годишен пациент с присадено сърце бе изписан от университетската болница “Св. Екатерина”, съобщи директорът й проф. Генчо Начев.

Пациентът се чувства добре, увери той. Младежът е от Ловеч и вече се е прибрал у дома. Той получи сърцето на 17-годишно момче, загинало трагично при игра върху капака на автомобил, предаде "24 часа".

Пациентът бе записан в листата на чакащите преди около година, поясни проф. Начев. Причината да се нуждае от ново сърце е както при повечето кандидати за трансплантация - миокардиопатия, поясни кардиохирургът. Тя се получава след прекаран вирусен миокардит. Мускулът на сърцето се отпуска и то не може да работи както е необходимо.

Младежът от Ловеч е истински късметлия, защото тази година трупните донори са само четири, а две от сърцата не бяха подходящи за трансплантация.

Общо чакащите за ново сърце у нас са 27 души, като двама са деца. Миналата година трупните донори са били 21 по данни на агенцията по трансплантации. За 2011 г. обаче се наблюдава отлив в донорството, като причините за това са комплексни. От 2012 г. здравното министерство планира различни мерки за насърчаването му. За болниците, които поддържат пациенти в мозъчна смърт, има финансови стимули.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини