Нов апарат лекува онкоболни в Пловдив

  • 07 септември 2011 18:20

  • 1758
  • 1
Нов апарат лекува онкоболни в Пловдив
©

Свръхмодерен мултимодален линеен ускорител започва работа в Клиниката по лъчева терапия в УМБАЛ „Св. Георги". След въвеждането му в експлоатация Пловдив става единственият град в България с два ускорителя на електрони. Това ще позволи на болницата да провежда лечение на 140 раково болни на ден, което е близо 2 пъти повече от досегашния капацитет.

Стойността на апарата е 3 852 000 лева, като 45% от тях са държавно финансиране, а останалата част са средства на УМБАЛ. Допълнително от лечебното заведение са извършили ремонтни дейности и преустройство на помещението за лъчетерапия за 280 хил. лева.

Инсталирането на ускорителя ще помогне за комплексното лечение на раковоболните. Едно от основните предимства на този апарат е наличието на т.нар. многолистов колиматор, който осигурява максимална защита на здравите тъкани. Апаратът е с оптимален туморен контрол, като мултимодалността му осигурява 6 работни енергии - 5 електронни и една фотонна. Изборът на енергия е в пряка зависимост с дълбочината на тумора и стремежът е да се запазят съседните незасегнати органи.

До момента в Клиниката по лъчева терапия работеше само един линеен ускорител от същия клас, като сега вече ще се извършва 3D анатомотопографско планиране на всички пациенти.

Съвместимостта на системите и взаимозаменяемостта на двата ускорителя за някои основни енергии гарантира, че при повреда на единия апарат лечението на пациентите ще продължи с другия, без да се прекъсва терапията, смятат в Университетската болница в Пловдив.

Последвайте канала на

1758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
иванборисов

2016.06.15 | 22:09

1
а какъв процент от онкоболните биват излекувани с този апарат ? да не забравяме, че при всеки апарат, без изключение най-важната част е "задклавиатурното устройство", сиреч лечителят, който или знае какво "вижда" чрез апарата или следва дълбоко меркантилизирани "здравни" процедури

Добави коментар

Водещи новини