НС разглежда законопроект, разрешаващ евтаназията

  • 01 септември 2011 09:28

  • 686
  • 0
НС разглежда законопроект, разрешаващ евтаназията
© Булфото

Парламентът ще разгледа на първо четене законопроект, внесен от депутата от БСП Любен Корнезов, който разрешава евтаназията при изрична молба на болния или неговите близки.

За да се избегнат злоупотреби, в законопроекта е предвидено молбата да се разглежда от петчленна комисия и от Върховния касационен съд (ВКС). Ако искането бъде одобрено, Корнезов предлага органите на евтаназирания да бъдат дарявани за трансплантация, предаде Дарик.

Евтаназията е забранена в много страни по света, но депутатът посочва, че в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Люксембург, Уругвай, Япония, в щата Орегон в Америка, Австралия и Албания такава възможност има.

„Знам, че голяма част от българските граждани, включително и лекари, ще бъдат против закона, но нека да разсъждаваме и върху този въпрос. Даже и след решението на комисията, респективно и след решението на ВКС, самият болен, който е подал молбата за евтаназия, винаги може да се откаже писмено или устно. Знам, че е тежко, затова със свито сърце и стиснати зъби, казвам „да" на евтаназията", казва Любен Корнезов пред Дарик.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини