НЗОК ще отпуска пари на болниците по нов метод

  • 24 март 2014 18:30

  • 1590
  • 0
НЗОК ще отпуска пари на болниците по нов метод
©

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще въведе нов метод за финансиране на болниците, според който Надзорният съвет ще определя бюджетите на лечебните заведения всеки месец. Това обяви председателят на Надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков след края на заседанието на касата.

Нововъведение е и че изработената дейност над определената рамка ще се плаща само след проверка. Определянето на бюджетите ежемесечно ще влезе в сила от 1 април, като всеки месец ще се определят бюджетите за следващия, пише "Стандарт".

„Защо се прави така? Защото искаме всеки месец да имаме прецизен анализ на средствата на национално и регионално ниво, да видим как върви изпълнението на болничната помощ и лекарствата - там, където имаме освободени средства ще бъдат прехвърлени, където има повече нужда, и също как върви годишният ни план по принцип", обясни Пенков.

До този момент бюджетите на болниците се определяше за годината. Принципът е броят на пациентите, преминали през лечебните заведения от предходната година, да поставя рамката на бюджета за следващата.

Предвижда се Надзорният съвет на касата вече да решава всеки месец колко пари да се дадат на болниците за следващия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1590 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини