Джафер: В здравната система има проблеми, които са системни

  • 19 март 2014 09:53

  • 1551
  • 1
Джафер: В здравната система има проблеми, които са системни
©

„В здравната система има проблеми, които са системни. Очакваме конкретни данни за ситуацията към днешна дата“, каза председателят на Комисията по здравеопазването към парламента Нигяр Джафер преди изслушването на председателят на НЗОК и здравния министър в здравната комисия в интервю за предаването "Преди всички".

„Първоначалната идея, за която заработи НЗОК, е толкова видоизменена, че дори и основателите и поддръжниците на тези идеи не могат да я познаят. Въпреки всичко проблемите в системата стават все по-сериозни, въпреки всичко и днес се опитваме да търсим всякакви резерви, но те са няколко и не са непознати. Трябва да се търси резерв в повече събираемост в приходната част, а не предимно разходната част да се опитваме да преразпределяме. Резервите са във възможностите, които законодателят даде тази година за по-гъвкаво използване на бюджета на НЗОК, резервите обаче са и в това да се извършва по-добър контрол и когато стигнем до думата контрол, настава вълнение. За нас този разговор, какво ще се случва със здравния модел и как трябва да изглежда той, остава на дневен ред“, обясни тя.

„Анализът за първите месеци на тази година показва, че около 10 болници правят от над 50% от ръста в обемите за болнична помощ, т.е. има "играчи" на пазара, които формират този непрекъснат ръст. Това обаче води до демотивиране на хората, които са все още коректни платци и които са редовно осигурените български граждани. Само 20% от населението на България осигурява функционирането на системата. Всички други групи са групите, които са осигурявани или от държавата на много по-нисък процент, или просто не се осигуряват. Все повече проблем в системата става справедливостта. В Националната здравна стратегия, която обсъждаме сега в здравната комисия, е записано, че трябва да се върви към усъвършенстване на здравноосигурителния модел, че трябва да се преразгледа размерът на вноската, която държавата плаща за деца, пенсионери, студенти, държавни служители, но това са дългосрочни мерки, които биха довели до някакъв резултат. Актуалният въпрос остава и аз очаквам да чуем предложения как да се излезе от това положение“, каза още Джафер.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.02 | 16:01

1
da kradete mnogo tva e problema

Добави коментар

Водещи новини