Трихинелоза натръшка 15 в Пловдив

  • 11 януари 2014 20:59

  • 2587
  • 2
Трихинелоза натръшка 15 в Пловдив
©

15 души са се разболели от трихинелоза, още 40 са контактните, които се изследват. Пациентите са настанени в инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги”, съобщава „Марица”. Оформени са две епидемични огнища - 10 от болните са от Храбрино, 5 от Стамболийски, уточни ръководителката на клиниката проф. Мариана Стойчева.

Около Коледа пациентите от Храбрино твърдят, че са яли мръвки от домашно прасе, а от Стамболийски – луканки, в които е имало и месо от глиган.

Сред заболелите има и деца – на 10 и 15 години. Заболяването протича тежко. Всички са с висока температура и силни болки в мускулите, което е много мъчително. Имат отоци по очите и кръвоизливи, както и обриви, уточни проф. Стойчева.

Районната здравна инспекция е издирала за изследване около 40 контактни. Възможно е да има още, не изключи професор Стойчева. Не е задължително всички да се разболеят, но ще им бъде направена профилактика.

Трихинелозата започва като грип, а сега има остри дихателни инфекции. Хората трябва при първите симптоми да потърсят помощ, за да не се забави лечението, посъветва проф. Стойчева.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2587 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.01.12 | 19:41

1
Към бракониерстващите:носете го на изследване това месо бе пичове,или си купете микроскопи и си го правете сами,или сте прекалено неграмотни.

2014.02.06 | 08:04

2
ili,ili . ne brakonierstvuvaite. ne go pravite ot nujda , a za samocuvstvie,gordost i razdavate nadrugi . brakonierite ne sa gladni ,a bogati ligliovci.

Добави коментар

Водещи новини