Десет екипа на Спешна помощ обслужват 2-милионна София

  • 04 декември 2013 10:13

  • 1382
  • 1
Десет екипа на Спешна помощ обслужват 2-милионна София
©

Диспечерката на телефон 112 трябва да определи сама спешността на случаите. Приоритетните са катастрофа, инфаркт, инсулт, а подборът за спешността се прави, защото екипите са само десет за двумилионна София. "Ако имахме 40 екипа, нямаше да правим подбор", заяви в сутрешния блок на БНТ Светла Богданова, зам.-директор на Спешна помощ.

Повод за разговора са обвиненията на граждани, че закъсненията на линейките до адреса са с фатален край. Миналата седмица, докато чакат медицинска помощ в столицата, починаха 4-годишно момиче и възрастен мъж на улицата. Ирена Христова става свидетел на инцидента и го описва в емоционален текст във Фейсбук.

В столицата има недостиг на спешни екипи. В момента на един екип се падат около 200 000 души, коментира пред БТВ директорът на Спешна помощ д-р Ангел Ангелов. Той предложи отново да започне да функционира тел. 150, защото тел. 112 поема всички обаждания към полиция, пожарна, спешна помощ.

Д-р Ангелов нарече българската здравна система "дълбоко погребана" и обвини за това освен здравното министерство, и финансовото. Заплащането на лекарите в Спешна помощ е 600 лв. и няма желаещи за свободните позиции.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1382 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.22 | 11:13

1
ако тея тъпунгери политиците не поправят закона за да ги брани при изпълнение на служебните им задължения и да им увеличи заплатите поне двойно и тея 10 екипа няма да останат след време!

Добави коментар

Водещи новини