Д-р Райчинов: Проектобюджетът на НЗОК е най-лошият, откакто тя е създадена

  • 05 ноември 2013 10:33

  • 1608
  • 0
Д-р Райчинов: Проектобюджетът на НЗОК е най-лошият, откакто тя е създадена
©

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС): Проектобюджетът на здравната каса за 2014 г. е най-лошият, откакто тя е създадена. Пише в. "Труд". Той посочи, че цялата гилдия ще чака до 8 ноември отговора от властта на поставените искания от белите престилки.

"Ако не е задоволителен, на заседание на управителния и националния съвет на БЛС навръх св. Архангел Михаил докторите ще решат какви ответни мерки да се предприемат - дали да продължи вълната от протести и по какъв начин. Медиците настояват както за тази, така и за догодина да получават 100% от заработеното и най-сетне да започнат ефективни промени в сектора", поясни Райчинов.

"Когато отидохме на среща с премиера и финансовия министър, те нямаха възражения по нашите искания, т.е. така потвърдиха, че ние не желаем безпочвени неща!", обяви той. Председателят на БЛС посочи, че в момента управляващите още търсят допълнителни средства за системата.

"Най-големите притеснения идват от това, че е възможно 104-те млн. лв., заложени като излишък в бюджета за 2014 г., да не се дадат за покриване на недофинансирането на болниците от тази година", коментира д-р Райчинов.

В проекта се записа, че те ще могат да се харчат, ако до 1 януари здравният министър предложи мерки за затягане на системата като централизиран търг за медикаменти и по-ефективен контрол върху болниците. "Абсурд е да се дадат 200 млн. лв. по-малко за болниците догодина", коментира и проф. Радослав Гайдарски, здравен министър в кабинета "Станишев" и член на националния съвет на БСП.

Според него не може да се осигуряват 100 млн. лв. повече за образование, а да няма за здравеопазване. Той също бил готов да излезе на протест, но разумен, а не само да се носят плакати "Оставка".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини