Дете - когато родителите са в добро състояние

  • 15 август 2011 20:53

  • 1819
  • 0
Дете - когато родителите са в добро състояние
© Булфото

Оптималният момент за раждане на дете е когато родителите са в най-доброто икономическо, социално и личностно състояние, но не съществува оптимална възрастова разлика между родените деца, каза д-р Иван Диков, началник на диагностичното отделение в II САГБАЛ „Шейново”.

„Тези, които само казват, че обичат децата, а ги обричат на глад и на мизерия, не казват истината. Те са тези, които си поверяват децата на държавата”, смята д-р Диков. По думите му обаче законодателството е императивно и лекарите нямат право на вмешателство при такива случаи, защото това е лично решение на майката. „Нищо не се прави от обществото, а е пълна социална безотговорност да бъде оставено едно дете. Това дете е било на път да се появи в продължение на повече от 9 месеца. Роля в това да не се стига до подобни случаи имат и училището, и медиите, и куп други институции”, подчерта лекарят пред Фокус.

Той добави, че е възможна и появата на следродилна депресия, когато майката има проблеми в отношенията си с близките или такива от социално естество. „Една бременност трябва да се наблюдава. Липсата на контакт между наблюдаващия бременността и жената или между бременната и партньора и близките й, води до недобри последствия. Околната среда може да рефлектира много лошо. Самотата в това, недоизказаните неща, социалните проблеми при всички положения дават отражение на жената в послеродовия период.

Послеродовата депресия обаче е само върхът на айсберга, защото повечето проблеми тръгват още от мотивираността на двамата партньори да имат дете”, каза още д-р Иван Диков. Той подчерта, че децата трябва да се раждат при подходящи икономически и социални условия. „По този въпрос хората са написали планини от книги, но никого не го интересуват. Обикновено интересът се свежда до статистиката – колко деца са се родили, колко са намалели, коя болница има повече раждания и коя по-малко – сякаш това е една краве или свинеферма, отчитаща постижения”, коментира акушер-гинекологът.

Последвайте канала на

1819 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини