Д-р Цветан Райчинов: Държавата отново излъга лекарите

  • 24 октомври 2013 13:12

  • 3101
  • 8
Д-р Цветан Райчинов: Държавата отново излъга лекарите
©

Това, за което днес ще говорим са сериозните проблеми, които ще възникнат, ако бюджетът стане факт. Ситуацията към момента ми напомня на кризата от 2010 година, за съжаление. Това каза д-р Цветан Райчинов - председател на БЛС на пресконференция пред медиите.

"Явно е необходимо да има удобни директори на властта, но те трябва да са наясно, че ще носят отговорност пред лекарите. Има риск до Нова година лекарите да останат без заплати. За нас решение на проблема е да се заплати цялата извършена дейност до този момент, защото болниците са си свършили работата", коментира Райчинов. "Ако исканията ни не бъдат изпълнени ще преминем към протестни действия".

"Огромният процент неплащания са за медицински изделия и лекарства, което е недопустимо. Качеството на медицинските услуги се влошава. Това не е нормално. НЗОК няма право да не плаща на болниците фактурите за извършени дейности. Бюджетът, който е нужен е да се покрият всички разходи до момента плюс дефицита, в касата трябва да има поне 100 милиона ръст, който да се изразходва при неотложни случаи, поясни д-р Райчинов.

"Ние сме готови да водим преговори, но ако този бюджет бъде приет, това ще доведе до нашите протести, имаме потвърждения от цялата страна. Касата приема все повече дейности и вече е в дефицит", обяви Райчинов. "Държавата лъже собствения си народ с тези нереални излишъци, които се предвиждат.

"Ваксините са част от националната сигурност и се поемат от държавата, това сме го подписали и в Националния рамков договор. Ако тези ангажименти не бъдат изпълнени, това е измама и ние ще оповестим тези документи. Който ни е излъгал ще носи своята отговорност. Държавата трябва да стане редовен платец. 1/3 от средствата идват от държавата, 2/3 от бизнеса, средствата от държавата стои на нула от години", заяви председателят на Българския лекарски съюз.

Той коментира още, че по времето на Дянков е имало дефицит, но сега е много по-лошо, защото ако сегашното положение се запази касата догодина ще завърши с над 300 милиона дефицит. "Явно Дянков има много добър ученик". Тиражираната реформа при същата вноска и същите цени ще създаде още по-големи дефицити. Дори фондовете няма да помогнат, защото те имат разходи, трябва да имат печалба иначе няма да има защо да работят. Според него се готвят нови измами, чрез тези фондове. Райчинов заяви, че системата в момента няма никакъв контрол.

Българските лекари са много добри, не си мислете, че с навлизането на бежанците в страната ще дойдат немски лекари да ги лекуваме. С такива лекари разполагаме, а те са много добри, едни от най-добрите в Европа. Той обяви резултат от форум , провел се преди няколко дни, на който е станало ясно, че продължителността на живота в България се е повишила с две години, което ни доближава до най-развитите страни в Европа.

"Няма друга страна с по-достъпно здравеопазване от България", коментира Райчинов. "Не очаквайте лекарите да имат повече търпимост. Няма друга сфера в такова тежко положение. Не упреквайте българските лекари, те правят всичко възможно в тази ситуация. Нито едно правителство 23 години не реши проблемите в здравеопазването", завърши д-р Цветан Райчинов

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3101 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.01.03 | 17:22

8
БСП ДПС И РЕФОРМАТОРИТЕ ИСКАТ ДА ПРОДАВАТ ЗЕМЯ. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА.

2014.01.03 | 17:21

7
"Няма друга страна с по-достъпно здравеопазване от България", коментира Райчинов. ........................................................................................ Боклук-нещастен! Жена ми от една седмица обикаля софийските болници с направление за клинично лечение на пневмония и никъде не я приемат. Във ВМА пред очите ни приеха за лечение виетнамец и сириец!!! Боклуци, нещастници!
ico

2013.10.24 | 20:52

2
Priqtel na vsichki bolnici parite sa s minimum 50% nadolu za da ne spira krancheto na mastodonti kato VMA da ne govorim Che imam rodnini veche s angliiski pasport koito ot 2000 godina sa v Anglia I tam 6 meseca se chaka za specialist inache ti predpisvat aspirin pri gp-to I hodi se opravqi zatova si plashtat kesh I se lekuvat tuk
6

2013.10.24 | 16:27

1
Изброй в кои болници е ходила!Иначе твърдението ти увисва като интрига.

2013.11.22 | 13:25

6
Този пък откри топлата вода - те винаги и за всичко лъжат. Ама някои продължават да вярват - това е много, много интересно и даже почти необяснимо.

2013.11.22 | 13:21

5
Всичко се сьсипва в тази дьржава

2013.11.22 | 13:21

4
Не държавата,а БСП/фалшификатори/ излъга лекарите.

2013.11.22 | 13:14

3
Най-накрая една важна пресконференция. Писна ми от провалени реформатори е червени протестъри и келемета.

Добави коментар

Водещи новини