Жени пълнят сутиени с токсичен силикон

  • 13 август 2011 07:21

  • 4752
  • 2
Жени пълнят сутиени с токсичен силикон
© интернет

Силиконови гърди ментета, внесени от Индия, Китай и Южна Корея, наводниха пазара и подбиха осезателно цената на реномираните марки от Европейския съюз.

Имплантите, които си слагат богатите дами, влизат у нас нелегално, затова и се търгуват за не повече от 1500 – 2000 евро чифта заедно с поставянето и контролните прегледи. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия ген. проф. д-р Стоян Тонев вчера. Цената на оригиналните от Европа е не по-малко от 4000 евро, подчерта той и добави, че евтинията е заради кризата.

Азиатските бюстове са от ниско качество, без сертификат от производителя и няма никаква гаранция колко време ще издържат. Затова не им се издава и задължителната според европейските стандарти гаранционна карта.

Имитациите издържат по година-две, докато тези от високо качество са с гаранция между пет и петнадесет години. Те се пукат изключително лесно не само при промяна на атмосферното налягане при летене със самолет, но издишат и на по-голяма надморска височина, например при изкачване по-нагоре в планината.

По думите на ген. Тонев вече има случаи на дами, които, след като са се изръсили с по два бона в евро, са останали без силиконовите допълнения и са потърсили помощ за отстраняването им във Военномедицинска академия. Засега увредени от тях няма.

Жените обаче да внимават какво си слагат, защото не е ясно дали евтиният силикон не е токсичен, не сме сигурни и дали нелегално внесените гърди от Азия са произведени стерилно, подчерта ген. проф. Стоян Тонев. Напълно възможно е чрез тях човек да бъде инфектиран с някакво заболяване допълни той. Ощетените пациентки разказват, че имплантите са им поставяни в частни клиники.

За някои от неблагополучията вина имат и лекарите, тъй като със силиконови гърди се занимават и такива, които не са пластични хирурзи, обясни още ген. проф. Стоян Тонев. Тъй като това е операция, която не е от най-сложните, но от нея печалбата е добра, някои частни клиники се регистрират за едни дейности, но извършват съвършено различни.

Когато се наложи да бъдат проверени и ощетената пациентка потърси правата си, не може да направи нищо, тъй като тези лечебни заведения нито са регистрирани за пластични дейности, нито пък издават документ, че са направили такава операция, разясни той схемата, по която недобросъвестни частници печелят от доверчивостта на жените.

Въпреки това обаче, по думите му, те могат да подадат жалба до Изпълнителната агенция по медицински одит. Към момента обаче в агенцията няма подадено нито едно оплакване от спукани некачествени бюстове, независимо че такива случаи вече у нас има немалко, установи проверка на „Монитор”.

Жените да не се доверяват на случайни лекари и клиники, да изискват сертификат за качество и гаранция от производителя. Всички маркови филъри, както още се наричат силиконовите импланти, произведени в страните от Европейския съюз, се продават с такива документи. Това посъветва председателят на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия проф.Димитър Евстатиев.

Преди да легнат на операционната маса, да си направят застраховка, тъй като независимо от професионализма и при най-добрите лекари може да се стигне до неблагополучие, посъветва още пластичният хирург. По думите на проф. Евстатиев течният силикон, който се инжектира в бюста, а също в устните и в лицето за изглаждане на бръчките, трябва да се избягва, тъй като не се разтваря в човешкото тяло и при фалове довеждат до тежки деформации

Специалистът разясни, че усложненията се изразяват в образуването на асиметрия, възли и грозни провисвания на плътта, но не застрашават организма. По думите му, отстраняването на течния силикон и хидрогел е много трудно и е по-тежко за изпълнение от самата операция. Инжектирането му е забранено в редица държави в ЕС, включително и водещата в областта на пластичната хирургия Франция.

У нас обаче заради по-ниските цени българките избират течния силикон за инжектиране в устните и скулите, тъй като цената на една ампула е 70 лева, а същото количество качествен разтворим филър е 200 евро. Затова от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия настояват той да бъде забранен и у нас.

Последвайте канала на

4752 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
BG

2011.08.15 | 18:03

2
Да ви имам проблема :)
павка

2011.08.15 | 18:03

1
ебати номера втая страна бе всичко е менте стигнаса и дотам че вече не са знае дали циците на на мадамите може да гръмнат в ръцете ти ....баси маитапа

Добави коментар

Водещи новини