Една четвърт от донорите през последните години са от Сливенско

  • 10 октомври 2013 14:31

  • 965
  • 1
Една четвърт от донорите през последните години са от Сливенско
©

Една четвърт от донорите в България през последните три години са от сливенската областна болница, каза пред журналисти днес директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен д-р Васислав Петров, предава БТА.

Той посочи, че за този период в България е имало общо 12 случая на донорство, като три от тях са осигурени от сливенската областна болница. За 2013 година в МБАЛ Сливен е имало двама донори, както и два отказа от донорство. При последния случай жена, изпаднала в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб и бъбреци, с което спаси три човешки живота.

Според специалистите един кондициониран донор би могъл да спаси седем човешки живота. Областният координатор за Сливен д-р Николай Иванов, който наскоро е бил поканен от Министерството на здравеопазването в Националния съвет по донорство, посочи, че сред причините Сливен да е на едно от челните места по донорски ситуации, е съдействието от ръководството на болницата.

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в областната болница в Сливен д-р Юлия Бянкова подчерта, че сред най-тежките процедури е кондиционирането на бъдещия донор.

По думите на д-р Васислав Петров поддържането на изпадналия в мозъчна смърт пациент струва около 5000 лева на денонощие. Наред с работата на лекарите, в Сливен в подкрепа на донорството работят и неправителствени и пациентски организации, както и представители на Православната църква.

На кръгла маса вчера бе взето решение за създаване на обществен съвет по донорство, както и предложение да се създаде паралелен регистър на съгласните да станат донори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
965 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.10 | 16:49

1
там има най много мургави,ето защо

Добави коментар

Водещи новини