Бум на летния грип

  • 12 август 2011 07:09

  • 2088
  • 1
Бум на летния грип
© Интернет

Вълна от летен грип обхвана морето, столицата, Плевен, Монтана, Видин, Шумен и Разград, съобщиха епидемиолози от районните здравни инспекции вчера. Близо 1300 човека са минали през лекарските кабинети само за седмица в столицата.

Заразата се причинява от вируси тип А и В, и независимо че не е смъртоносна, създава куп неприятности.

В някои случаи може да вкара човек в болница с пневмония, ако не се вземат мерки навреме, предупреди националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Инфекцията, освен от вируси, се причинява още от риновируси и аденовируси.

На тях антибиотиците не действат подчерта проф. Кожухарова пред в. "Монитор". По думите й, заболяването започва като обикновена настинка и затова, често пъти, хората не му обръщат никакво внимание, а очакват да премине от само себе си.

Така се стигало до усложнения. При малките деца нелекуваната инфекция удря ушите и може да доведе до отит, популярен повече като възпаление на средното ухо. Заради обичайните симптоми на заболяването, хората не му обръщат внимание и повечето се лекуват у дома. На практика, инфектираните са поне три пъти повече от тези, които минават през лекарските кабинети, разясни националният консултант по епидемиология проф. Кожухарова.

Тя обаче увери, че заради относително лекия му и несмъртоносен характер, няма да бъде обявена епидемия. По думите й, пред този вид инфекция обичайните противогрипни ваксини които сме си поставили миналата есен, са безсилни.

Признаците на летния грип са болки, втрисане, повишена температура и суха, но упорита кашлица или дразнене на гърлото.

След втория ден обаче, често пъти, той продължава с обща отпадналост, обилно потене, болки в корема и остра диария с кръв в изпражненията и слуз.

Последвайте канала на

2088 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
SIT

2011.08.12 | 08:24

1
ЗАЩО МАХНАХТЕ НОВИНАТА ЗА ЧОВЕКА ЗАМЕРИЛ ПАРЛАМЕНТА С ДОМАТИ?????????????

Добави коментар

Водещи новини