Д-р Кунчев: Бежанците ползват правата на здравноосигурените българи

  • 30 септември 2013 18:38

  • 1724
  • 2
Д-р Кунчев: Бежанците ползват правата на здравноосигурените българи
©

Днес в Здравното министерство трябваше да бъде обсъдена извънредна имунизация сред бежанците. Това бе темата на разговора с главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на "Още от деня".

Има нужда от защита на страната с всички възможни средства, ваксинацията не бежанците не е извънредна, допълни той.

"Всички влизащи в страната, в случая деца, защото условно говорим за лица до 15 години, ползват правата на всички български граждани. В момента на регистрацията бежанците вече ползват правата на здравноосигурени български граждани и получават ваксините според българския календар безплатно, но искаме да ускорим този процес и да направим двете най-необходими ваксини. Това е петвалентната ваксина и полиомеолит", обясни д-р Ангел Кунчев.

"Информацията, която получихме, че в Турция има малки гнезда на епидемия от морбили е от достатъчно надеждни източници, за да се взема в предвид, става въпрос за отделни случаи на морбили. Прякото свързване само с бежанците не е правилно. Вкарано това заболяване в центровете, създава опасност за разпространение", поясни той.

"Хората, за които има съмнение за някакво заболяване се отделят още на границата и след това се разпределят по центровете, където се насочват за лечение".

"С оглед на увеличаващия се поток много големи трудности среща Държавна агенция по бежанците за осигуряване на техния подслон, лоши са условията на живот, заради пренаселеността, но рискове от заболяване на населението няма. Те могат да излизат до 22:00 часа, след това трябва да са в центъра", поясни д-р Кунчев.

"В момента опасност от епидемия няма", успокои той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1724 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.22 | 12:30

2
STIGA INSINUAZII I LIZEMERIE !!!! Nie, balgarite mojem da mislim ! A na kakvo raz4itat 2/3 ot 1 milion balgari (vkl. zigani) v 4ujbina? Na parite na danakoplatzite v 4ujbina. Taka 4e- tova e situaziqta v sveta v momenta. Sprete da manipulirate i da razduhvate omraza.
lala

2013.10.22 | 12:29

1
"Д-р Кунчев: Бежанците ползват правата на здравноосигурените българи"........... А циганите да не би да не ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

Добави коментар

Водещи новини