Здравната каса търси още пари за онкоболните

  • 25 септември 2013 06:32

  • 1389
  • 0
Здравната каса търси още пари за онкоболните
©

Надзорният съвет на НЗОК може да се събере отново тези дни, за да търси средства за лечение на онкоболни. 50 жени с рак на гърдата са получили откази да им бъде осигурено лечение с медикамент от последно поколение, пише в. Монитор.

Причината за това е, че касата свърши парите за онколекарства, каза д-р Иван Кокалов – член на надзора на НЗОК. От пресцентъра пък обявиха, че се предлагат други видове терапии на дамите с рак на гърдата. Д-р Кокалов обясни, че за да не останат хората без медикаменти, ще се наложи да бъдат пренасочени средства от други пера, например от спешната помощ, реанимационните грижи или нещо друго. Надзорниците в здравната каса обаче са на различно мнение дали трябва да се плаща за медикамент от последно поколение за лечение на жените с рак на гърдата. „Лично аз ще настоявам надзорът да преразгледа решението си и въпреки дефицита да потърсим пари за включване на новото лекарство незабавно”, така коментира проблема д-р Веселин Иванов, който е член на НС на НЗОК. Той потвърди версията, че всички надзорници са гласували първия път против новия медикамент заради липсата на средства. Д-р Кокалов обаче смята, че новият медикамент трябва да се включи в реимбурсната листа за догодина.

Лечението на месец на една жена струва 7000 лв. Д-р Кокалов изчисли, че до края на годината медикаментът за 50-те жени ще струва 730 000 лв. Той обаче смята, че новият медикамент може да се поеме от НЗОК през 2014 г. Към момента НЗОК е с преразход от малко над 100 млн. лева, каза още д-р Иван Кокалов. По думите му дефицит от стотици хиляди и дори милиони левове се трупа с всеки изминал ден. Той идвал най-вече от скъпите медикаменти за някои видове рак и редки болести. „Парите в бюджета са орязани”, не скри д-р Иван Кокалов. Той припомни, че от 152 млн. лв. за медикаменти на онкоболните през 2012-а, за тази са предвидени едва 90 млн. лв. Надзорникът призова Лекарския съюз и националните консултанти да поискат включването на повече позиции лекарства в клиничните пътеки за новия рамков договор, който предстои да бъде подписан до края на 2013 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини