НЗОК призна: Има проблем с онколекарствата

  • 24 септември 2013 07:35

  • 1480
  • 1
НЗОК призна: Има проблем с онколекарствата
©

Пълен хаос цари с плащането на онколекарствата, заяви пред "Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

До 2011-а, когато здравното министерство покриваше медикаментите за раково болните, по това перо годишно се харчеха 132 млн. лв. "Т.г. разходите за тях ще стигнат над 160 млн. лв. при гласувани със закона за бюджета на НЗОК за 2013-а само 90 млн. лв.", посочи д-р Тодорова. Тя е категорична, че е абсурд равносметката да не се взема предвид, когато се прави бюджетът за следваща година.

В същото време броят на онкоболните нараства, в платения списък непрекъснато влизат нови медикаменти, защото фармаиндустрията работи интензивно в тази област. "Само че касата не е в състояние да покрива всичко и на всички. Трябва ясно да кажем на хората - наличните пари стигат за това и това.То е като в магазина: отиваш с 5 лв. и можеш да купиш продукти само за 5 лв.", обясни шефката на НЗОК. Занапред тя ще иска от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, когато въвежда нови медикаменти, да представя точна обосновка - колко души ще се лекуват с тях и колко ще излезе терапията. А посочените суми Тодорова ще праща в здравната комисия в парламента и във финансовото министерство.

"Така ще се види, че НЗОК е изправена до стената и че нормативната база е популистка - тя непрекъснато кара касата да вади едни пари, но без да се интересува какво влиза в нея", каза още д-р Тодорова. "Хаос има и в закона за бюджета на касата. Не може НЗОК да плаща на Регионалните здравни инспекции и за тока на хладилниците, в които се съхраняват ваксините", коментира управителят. От 1 януари имунопрофилактиката премина от здравното министерство към касата, затова НЗОК трябва да посреща всички харчове по доставката на ваксините. "Така НЗОК стана като бакалия, в която заварваме да се продават и гуменки, и хляб", завърши д-р Тодорова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.24 | 19:33

1
Проблемите сега започват, който има поне малко акъл в главата, да бяга колкото може по-далеч от тука.

Добави коментар

Водещи новини