Депутат с три болници иска още здравни каси

  • 17 септември 2013 07:15

  • 3786
  • 2
Депутат с три болници иска още здравни каси
©

Бургаският депутат от ГЕРБ Семир Абумелих започна акция за разбиване монопола на здравната каса и създаване на много частни, пише в. "Преса".

Той мотивира позицията си в дълго и мотивирано изказване на последното заседание на ресорната комисия в присъствието на здравния министър Таня Андреева и шефа на лекарския съюз Стоян Райчинов. Интересното е, че групата на Борисоя смятяа да остане една здравна каса, но ресурсът в нея да се управлява по-добре. Колегите на Абумелих бяха смаяни след изказването му, а бивш член на кабинета на ГЕРБ му каза, че е направил голяма грешка.

Пред комисията Абумелих призна, че има три частни болници. Но не спомена, че е имал участие в здравноосигурителен фонд. Според справка в интернет той и депутатът в Бургас Димитър Бойчев имат по 3,3% участие в Здравноосигурителния фонд "Европа". Мелих твърди, че е продал акциите си на болницата, която в момента се управлява от съпругата му.

Според декларацията за конфликт на интереси към момента на избирането му за депутат Абумелих е управител на маеидицинските центрове "Св. София" ООД (в който има 50% собственост), "Св. София билдинг" ЕООД и управител на дружеството "Ел Семир" ООД, което е изцяло частна собственост.

Мелих е декларирал частен интерес към медицинския център "Дева Мария" ЕООД и към частната многопрофилна болница за активно лечение "Дева Мария". Освен това е председател на УС на сдружение на бургаските болници и зам.-председател на Българската асоциация на медиците, работещи в туризма.

"Когато има повече от една здравна каса, това е начинът да се конкурират посредниците за парите на гражданите", обясни мотивите си Абумелих. Според него, ако се разбие монополът на НЗОК, ще спечелят само потребителите. "Категорично нямам конфликт на интереси", твърди депутатът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3786 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.01 | 14:17

2
Как пък ще ти повярваме,в колко болници има участие.Ще разбиел монопола.Нямам нищо против името му/явно е турско/,сигурно е доктор,съпругата му участвала.Хубаво,ама намирисва на личен интерес.

2013.10.01 | 14:17

1
Не е турчин, арабин е. И лечебните му заведения са със значително по-добри условия. Но все пак, накрая нещата опират до специалистите, които работят в тях.

Добави коментар

Водещи новини