Седмични опашки пред кожния диспансер в Пловдив

  • 09 август 2011 14:41

  • 2108
  • 0
Седмични опашки пред кожния диспансер в Пловдив
© Булфото

Пациенти със слънчеви алергии, алергии от ухапване от насекоми, с червен вятър, херпес, херпес зостер и още много, с друга тежка патология, чакат по три седмици, за да бъдат настанени за лечение в Кожния диспансер в Пловдив, съобщи д-р Елена Дякова, началник на диспансера.

Всичките тези пациенти попадат в листа на чакащите, каза д-р Дякова. Това може да продължи до три седмици, тъй като няма легла в диспансера, а много са чакащите, което е характерно за областен град като Пловдив. Тази позиция не е от сега, каза д-р Дякова, а от времето когато Кожният диспансер беше преобразуван в център.

Поради тази трансформация леглата от 30 действащи са намалени на 10. Така има перманентен дерматологичен недостиг на легла, каза началникът на диспансера. Засега схемата център не дава възможност да се увеличат леглата, поне такава е позицията на правителството – леглата трябва да са 10.

Имаме огромна поликлинична дейност, но нямаме възможност да хоспитализираме спешните случаи, които се нуждаят от помощ, посочи д-р Дякова. Приоритетно в заведението се хоспитализират спешните случаи. Като такива се определят червен вятър, херпес зостер, остра уртикария и други спешни състояния.

Към хронично болните имаме пряк ангажимент. Останалите попадат в списъка на чакащите, като през това време се лекуват амбулаторно. Има опасности за тях и от зарази, каза д-р Дякова. Острозаразни заболявания са например пиодермиите – това е остра инфекция на кожата. Като се спазва съответният режим обаче, няма вероятност заразата да се предаде на околните.

Последвайте канала на

2108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини