Ненев: Здравеопазването ни е изтъкано от противоречия и парадокси

Нашето здравеопазване е изтъкано от противоречия и парадокси. Най-фрапантният е, че имаме задължително здравно осигуряване, а в същото време се толерират 1,2 млн. души здравно неосигурени. Това обяви бившият здравен министър Божидар НаневБожидар Нанев Божидар Нанев е български лекар и политик, бивш министър на здравеопазването в кабинета на Бойко в предаването "Лице в лице" по БТВ.

”Плащат се суми за здраве, но в същото време не сме сигурни, че това са сумите. Нямаме ден без зов за помощ. Не искаме да видим и да си признаем какви са грешките ни. Това е проблемът, обяви Нанев. - Клиничната пътека е безумие. В цял свят се ползват диагностично-свързаните групи, а ние измисляме нещо друго.”

Нанев призна, че е бил освободен като министър, след като казал, че парите за здраве не бива да се пипат. Той визира периода, в който 100 млн. лева бяха прехвърлени от здравните вноски в бюджета. “Има много хора, ангажирани в конюнктурни схеми в здравеопазването. Колкото е по-голям е хаосът, толкова за тях е по-добре”, добави Нанев.

Професор Александър Чирков пък защити тезата, че частните болници трябва да са много по-коректни към обществото, защото ако това не е така, те ще фалират.

”Ако имахме лекарска комисия, нещата нямаше да се такива, каквито са сега. Министерството на здравеопазването има много служители, а може да се само от 18 души. Лекарската комисия е хубаво нещо и е работещо, но то трябва да бъде създадено. Когато една болница иска да сложи шеф на болницата, няма да се обръща към министерството. Болницата обявява конкурс, а комисията предлага. Така има свобода за решаване. Така ще има система за следене на лекарите. Докато политиците решават въпроса за здравеопазването, нещата няма да станат”, обяви професор Чирков.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

НЗОК

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет