Директорът на фонд "Инвитро": Не работим добре под шапката на НЗОК

  • 12 юли 2013 16:05

  • 2133
  • 0
Директорът на фонд "Инвитро": Не работим добре под шапката на НЗОК
©

След прехвърлянето на Фонд "Инвитро" за финансиране към Националната здравноосигурителна каса до средата на годината са усвоени по-малко от една четвърт от предвидените средства за асистирана репродукция.

Това заяви директорът на фонда д-р Николай Лалев, цитиран от БНР. Той изрази надежда, че с връщането към Министерството на здравеопазването в началото на следващата година фондът ще работи по-добре. Според доктор Лалев фондът не обменя информация със здравната каса. "Ако това е вярно, което получавам обратна информация за тази година, много е плачевно. Към този момент са подадени 860-900 хайде, те са динамични процедури, които са направени в касата. Около 3500 до 4000 двойки в различните години са се възползвали", обясни д-р Лалев.

От началото на следващата година Фонд "Инвитро" ще се върне под шапката на здравното министерство и тогава хората без здравни осигуровки отново ще могат да кандидатстват. Средствата на фонда обаче отново ще са недостъпни за бедните хора, които няма да могат да платят разходите, за да отидат до клиника в по-голям град, смята националният консултант по асистирана репродукция доц. Атанас Щерев. "Държавата, както дава енергийни помощи, както дава декодери за телевизори, така ще доплати. Защото без да доплати не може да се постигне възнаграждението на медицинската сестра и акушерката и като не може да се достигне това възнаграждение, тя заминава за чужбина", обоснова се Щерев.

Специалистите по асистирана репродукция, акушерство и неонатология са единни, че отново трябва да се върнат структурите на женската консултация. Трябва да има и стандарт за проследяване на недоносените деца. Като първа стъпка министерството е предвидило информацията за недоносените да влезе в регистъра на ражданията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини