Пламен Цеков: Не съм магаре на мост, но не ме обвинявайте в престъпления

  • 04 юли 2013 10:27

  • 4003
  • 9
Пламен Цеков: Не съм магаре на мост, но не ме обвинявайте в престъпления
©

Като чета мотивите за предсрочното ми освобождаване – системно несправяне със задълженията си и извършени престъпления, трябва едва ли не да си направя харакири. Това заяви от парламентарната трибуна управителя на НЗОК Пламен Цеков. Когато има мотиви, трябва да има и факти, които са подкрепени с проверки, заключения и констатации.

По закон трябва да обезпеча всички дейности в законите и подзаконовите актове. Методиките са непроменяни от години назад, каза Цеков. Възоснова на тези методики се изработват правила за финансирането. Никъде в закона за здравното осигуряване, нито за бюджета на НЗОК или лечебните заведения не е регламентирано че при изработването на тези правила участват представители на БЛС. Това стана повод за различията с тях, каза Цеков.

В резултат на правилата успяхме да се разплащаме с болниците ритмично, както е разписано в договорите с мениджърите. Към 31 май всичко, което е заработено по клинични пътеки за медицински изделия, интензивни грижи и хемодиализа е разплатено. Имаме неразплатени средства, призна Цеков за здравнонеосигурени родилки и настанени в интензивните отделения. Става въпрос за 230 000 лв., които за 300 лечебни заведения не са сериозен проблем на системата. Споразумението с Министерството на здравеопазването вече е подписано, тогава ще бъдат наредени средствата от МЗ към договорните партньори. Всички приказки, че сме ограничили достъпа до медицински грижи не отговарят на истината, каза Цеков.

По отношение на регулативните стандарти те са въведени през 2006 г. от настоящия специалист на БЛС и тогавашен управител на НЗОК Димитър Петров, каза Цеков. Парите за първото тримесечие, които са разплатени за специализираната извънболнична помощ са близо 4 млн. повече в сравнение със същия период миналата година.

Цеков изрази безпокойство за преекспонира темата за лекарствата на онкоболните, тъй като това щяло да се отрази на здравословното им състояние. През първото полугодие през 2012г за онколекарства са били изразходвани 45 млн. лв. Затова през 2013 г. са заложени 90 млн. лв. През второто полугодие на миналата година обаче разходите се повишиха и стигат 11 млн. лв. месечно. Още през месец ноември ни стана ясно, че заложените 90 млн. лв. няма да издържат, но за нас е важно да не налагаме ограничение на потреблението, призна Цеков. Той обаче каза, че е имал идея откъде да се набави ресурса. Започнаха проверки в онкоцентровете за това на какво се дължи преразхода, каза Цеков. Оказа се обаче, че очаквания преразход е 36 млн. лв. Въпреки това управителят на НЗОК каза, че бюджетът е стабилен и балансиран.

Цеков отрече, че има провал за програмата за ин витро. Платено е всичко, което е заявено, каза управителят на НЗОК. От 35-те млн. лв. за ваксини не е изразходван нито лев, тъй като е имало доста ваксини от миналата година. Има липса на две ваксини в някои РЗИ – пентаксин и тетраксин, но има сключени договори за доставки на цени по-ниски от договорените в Министерството на здравеопазването. Очакванията за неизпълнение касае онколекарствата и болничната помощ.Представете ми документ, че аз не съм спазил решение на Надзорния съвет, поиска от депутатите от левицата Цеков и сам си отговори – нямате такъв документ, може да си изфабрикувате нещо едва след като влезете в касата.

В продължение на една година до идването на Таня Андреева нямах никакъв проблем с комуникацията с институциите, дори след оставката на кабинета на ГЕРБ, каза управителят на НЗОК. Няма доказателства, че аз съм нарушавал законите на България, от февруари не съм имал почивен ден, нямам подуправител и всички документи минават през мен, каза Цеков. Аз не съм магаре на мост, идеално разбирам ситуацията в страната. Няколко пъти отправих послания, че очевидно не сме от една идейна група, въпреки че всички искаме гражданите на България да се чувстват добре, добави управителят на НЗОК. Ясно ми е, че не можем да намерим общ език, но не приемам моя труд от година и три месеца, в който добросъвестно съм изпълнявал задълженията си да се казва, че системата е пред срив заради мен, каза Цеков.

Той каза, че средния приход на семейните лекари е скочил със 100 лв. на всеки 1000 пациенти.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Novini.bg
4003 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.07.06 | 07:53

9
червената кучка др.манолова му каза че не ги интересува че е от ГЕРБ цеков ама да се маха.пьрво вие др.манолова заедно серГЕИчо,сидерГЕИчо и местанБЕИчо + БАШ БЕИ доганчо
пародия

2013.07.06 | 07:53

8
Преди малко даваха пряко от пленарната зала ... Е какво да ви кажа , едно се вижда с просто око , че парламента работи незаконо . Явно депутатите отиват в 9 часа регистрират се за да има 124-5 депутата и кворум и после в залата остават не повече от 70 - 80 депутата. Пълна пародия е това. Но никой не иска проверка на кворума защо ли . Всички си затварят очите
старшината

2013.07.06 | 07:52

2
АМИ НАПРАВИГО КАКВО ЧАКАШ - ЦАРВУЛ САС ЦАРВУЛ.

2013.07.06 | 07:53

7
Цървул, ти знаеш ли, че в "азбуката" съществува и буквата "ъ"!

2013.07.06 | 07:52

6
БСП СЕ ПРОДАДЕ НА РУСНАЦИТЕ ЗА ДА ТОРМОЗИ БЪЛГАРИТЕ.

2013.07.06 | 07:52

5
Нали като дойдеше новото заветно резано-червено-хитлеристко правителство, щеше да потече масло и мед по улиците и за онкоболните да няма проблеми с лекарствата? Какъв преразход, нали щеше да има за всички? Вашта леля...
енчев

2013.07.06 | 07:52

4
добре де говори се за разходи и тавани .... плащам осигуровки пак плащам за лечение .... ЗАЩО ?????

2013.07.06 | 07:52

3
Браво Цеков! Разгони им фамилията на тези самозабравили се ненаяли се комунисти!

2013.07.04 | 18:59

1
"Никъде в закона за здравното осигуряване, нито за бюджета на НЗОК или лечебните заведения не е регламентирано че при изработването на тези правила участват представители на БЛС." Което на практика означава, че НЗОК може да си прави каквито си иска сметки без да се интересува от състоянието на болниците и лекарите, които работят в системата, или пациентите. Единственото, което е от значение е да си прекарат рамковия договор, както им е изгодно, а дали това е в полза на обществото няма никакво значение.

Добави коментар

Водещи новини