Биолози откриха убиец за всички видове грип от тип А

  • 01 август 2011 18:40

  • 5218
  • 5
Биолози откриха убиец за всички видове грип от тип А
© Интернет

Британски учени от Националния институт за медицински изследвания в Лондон са открили тип антитела, който може да неутрализира всички видове грип от тип А, включително птичия и свинския, съобщи сп. “Сайънс”.

Биолозите под ръководството на Джон Скехел са открили в организма на човек болен от свински грип антитяло, което нарекли F16. До 2009 година то е било неизвестно за учените. Направените опити показали, че това антитяло убива всички разновидности на грипа от тип А.

Това става, като F16 се свързва с един особен участък в хемаглутинина на вируса. Той е един от двата белтъка, които го покриват. Именно чрез хемаглутинина вирусът се свързва със здравата клетка и я заразява. Ролята, която антитялото играе, е да не позволи заразата да достигне до здравата клетка.

Универсалността на F16 е в това, че то успява да неутрализира всички 16 разновидности на хемаглутинина, откъдето идва и разделянето на вирусите от тип А на две подгрупи - А1 и А2.

В тях има още вариации на зарази, а досега бяха открити само два вида антитела - CR6261 и CR8020. Те обаче успяваха да въздействат само на част от 16-е разновидности на грипа. На тази база бяха създадени и различните ваксини, като всяка от тях въздейства върху точно определен тип грип, но не предпазва от друг.

След откриването на F16 британците са разработили ново антитяло - F16-v3, то е тествано при мишки и порове, които предварително са били заразени с всички щамове. Резултатите показали, че след навлизането в организма антитялото разболяло животинките, но след няколко дни грипните вируси били напълно неутрализирани. Учените се надяват, че откритието им ще доведе до създаването на ефикасна ваксина за всички видове грип.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5218 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
717

2015.06.12 | 20:51

4
Всичко това се прави за пари, ония в сенките дето дърпат конците, страхливците дето им харесва да са анонимни но с голяма власт, убиват сумати му и народ само за да завъртят машината за пари. Това е техния номер. Пускат се умишлено вируси, за да могат хората да плащат за лекарствата им, така почват да се въртят парите и това е цялата схема която всеки един човек на планетата е замесен. Видяло се е че без пари няма как, но поне хората да знаят това, защото иначе си остават едни овци.

2015.06.12 | 20:51

5
Сългасен съм с всичко казано, ама кажи какви са алтернативите? Да си плащаш като поп, или да се правиш на "бунтар срещу системата" и да умреш от вирусите им?
нннннннн

2014.01.20 | 20:25

3
някой от ваксините добре обаче тези срещу грип немисля все пак трябва да си изградим имунитет сами да не говорим че познавам доста хора които след ваксина правят пневмонии защо ли?
Яни

2013.12.18 | 11:29

1
После да вземем да измираме като изгърмени куршуми от тая ваксина
Българан

2013.12.18 | 11:29

2
Ама представи си другия вариант- задължителна ваксинация на всички 7 милиарда души на планетата, после ваксинация на кокошките, гълъбите и т.н. Що парици са това. Направо ми напомня за Гъшата хуйня- http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2522664/an/0/page/0

Добави коментар

Водещи новини