Социалистите свалят потребителската такса при лекар

  • 11 юни 2013 09:37

  • 2525
  • 0
Социалистите свалят потребителската такса при лекар
©

БСП и ДПС вече пишат своите екшън планове за промени в здравните закони. След "ремонта" на Закона за здравето за либерализиране на режима за пушене в заведенията, депутатите от двете партии ще предложат текстове за решаването на затлачени с годините проблеми.

Това научи "Труд" от високопоставени източници. Сред червените депутати се е появила новата стара идея за облекчения при плащането на потребителската такса при личния лекар. По време на тройната коалиция бе гласувано пенсионерите да броят само един лев на джипито, а остатъкът да се покрива със средства от републиканския резерв. Правителството на ГЕРБ махна привилегията и реши натрупалите трудов стаж за старост българи също да плащат на равна нога с останалите - т.е. 1% от минималната работна заплата. През август м.г. такса "джипи" бе фиксирана на 2,90 лв. (както и за всички пенсионери) и бе прекъснат ръстът с този на минималната заплата.


В БСП обмисляли дали отново да понижат тарифата за пенсионерите и тя пак да стане примерно левче или въобще да отпадне и възрастните хора да попаднат в групата на освободените.

Депутати от БСП казаха още, че за разлика от предходния парламент няма да правят законодателство на парче, а след задълбочени анализи и по план. "В миналото Народно събрание здравната комисия се произнасяше постфактум, реагираше на пожар. Сега целта ни ще е да предвиждаме какво ще се случва в системата", посочи д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на ПГ на ДПС, сочена за бъдещ шеф на Комисията по здравеопазване. "Усилията ни ще са първо да решим проблемите на Спешната помощ - ще предприем всички необходими мерки и законодателни включително", каза още д-р Джафер.

А тъй като сме вече в средата на годината, депутатката от ДПС припомни, че скоро започват и обсъжданията на закона за бюджета на здравната каса за догодина.

"Трябва да решим и как оттук нататък ще се финансират болниците, какъв ресурс ще се отпуска на новите, които са поне по 10 на година", посочи д-р Джафер. ГЕРБ засега не са обмисляли какви крачки да предприемат в здравеопазването.

"Така или иначе ние не можем да влияем на сектора в генерална посока. Все пак сме реалисти. Нека да видим накъде ще тръгне системата, какво ще направят управляващите и тогава ще реагираме", заяви д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и бивш шеф на здравната комисия.

Тя добави, че от новата власт досега е чула само козметични промени. Колежката от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова смята да завърши едно дело, започнато, докато бе шеф на ведомството.

"Ще внеса поправки в Кодекса за социалното осигуряване, с които да се реши проблемът с лекарите специализанти. Договорите, които те сключват по европрограмата, в момента не им носят трудов стаж, а само осигурителен. Надявам се колегите да гласуват това решение на въпроса", каза вчера Атанасова.

В същото време Институтът за икономически изследвания при БАН съобщи в доклад, че българите плащат от джоба си все по-голяма част от разходите за здравеопазване, докато държавата бяга от ангажименти. Като цяло пък парите в системата се управлявали неефективно.

През 2000 г. домакинствата са заделяли 3,6% от бюджета си за здраве, а през 2011-а - 5,6%. Средният разход по този показател на домакинство за 2011 г. е 497 лв., а на човек - 196 лв. Ние сме единствената страна в ЕС, в която над 50% от цената на лекарствата се покрива от болния, а касата годишно отделя по 42 лв. за домашно лечение на пациент.

Последвайте канала на

Novini.bg
2525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини