Шефът на НЗОК не е притеснен, ако ревизират касата

  • 28 май 2013 07:53

  • 1380
  • 0
Шефът на НЗОК не е притеснен, ако ревизират касата
©

Увеличава не терапията по трета линия на онкологията - там парите са в преразход. Евтините медикаменти не се предлагат на пазара. Това каза в сутрешния блок на БНТ управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Обезпокоителен по думите на д-р Цеков е ръстът при онколекарствата – 11%. От месец и половина усилията на Надзорния съвет на касата са съсредоточени в тази посока – установяване на причините за рязкото увеличаване на разходите за онколекарства и механизми за ограничаване на тези разходи. Предложенията за промени в тази посока ще бъдат дискутирани на 31 май.

По думите му към настоящия момент не съществува риск по отношение на бюджета на НЗОК. Няма проблеми с разплащанията, осигуровките постъпват ритмично, изпълнението на плана за здравноосигурителни плащания е 43%, което към този период на годината е нормално.

Ние лекуваме с ефективни, но много по-скъпи медикаменти, каза той. По думите му 390 000 000 лв. са задълженията на болниците и във всеки един момент могат да се наложат запори на сметките им. Пламен Цеков обясни, че юристите на НЗОК работят върху предложението на Комисията за защита на конкуренцията и препоръките за промяна или отмяна на методиката за заплащане на консумативите от касата и отпадането на опцията за доплащане от страна на пациента за ползване на по-качествени и съответно по-скъпи продукти.

Д-р Цеков е сигурен, че след като новото правителство встъпи на власт, той ще бъде подменен като шеф на НЗОК, защото практиката в страната сочи такава зависимост. Той няма никакви притеснения за ревичия на касата по време на управлението на ГЕРБ.

Хронично болните трябва да получават веднъж годишно решение за безплатно ползване на даден медикамент.

Последвайте канала на

1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини