Болни нямат достъп до животоспасяващо лечение

  • 16 май 2013 18:52

  • 1502
  • 0
Болни нямат достъп до животоспасяващо лечение
©

Българските пациенти с тумори на хипофизата нямат достъп до качествено животоспасяващо лечение, тъй като такова не се покрива от Националната здравноосигурителна каса, съобщават за Дарик от Сдружение „Асоциация Хипофиза."

За да получат необходимото лечение, болните са принудени да посещават центровете в съседна Турция и да заплащат по 10 000 евро на курс лъчетерапия или радиохирургия. В противен случай, възползвайки се от апаратурата, която им се предоставя в България, рискуват да усложнят здравословното си състояние, вместо да го подобрят. Причината е, че в някои български градове като Варна техниката за лечение е от 1960-та година.

Към момента нито един пациент на възраст над 18 години с тумор на хипофизата не е получил финансиране от НЗОК и Комисията за лечение в чужбина за лъчетерапия или радиохирургия в чужбина, съобщи Ваня Добрева, председател на пациентската организация. По думите й заради старата апаратура, лъчелечението, което се покрива в България, облъчва и част от главния мозък на пациента, което не само че не решава проблема, но и причинява други мозъчни разстройства.

„Направена е инвестиция с европейски пари в техника, но проектът според мен ще се провали, тъй като не са отпуснати пари за експлоатация на тази техника", добави Добрева. Заради отнетото право на достъп на пациенти с тумори на хипофизната жлеза до лъчелечение и радиохирургия от сдружението са подали жалба срещу Здравното министерство и Здравната каса в Комисията за защита от дискриминация. При такъв тип лечение до пет години заболяването влиза в ремисия, категорична е Добрева.

„Единствената възможност е да отидат в Турция на собствени разноски или в друга държава, но в Турция е най-евтино. Става дума за разходи на стойност около 10 000 евро, които са недостъпни за нашите пациенти. Нашите пациенти са повечето инвалидизирани, не работят и не могат да си го позволят", каза още Добрева.

Тя допълни, че в края на месеца комисията ще проведе заседание по случая.

Последвайте канала на

Novini.bg
1502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини