София без лични лекари по празниците

  • 01 май 2013 06:59

  • 2948
  • 2
София без лични лекари по празниците
©

София ще остане без джипита през шестте почивни дни за Великден. Само 20-ина общопрактикуващи лекари ще дават дежурства, те са в няколко частни медицински центъра, които работят по договор със здравната каса, установи репортерска проверка на „Монитор”.

Независимо че личните доктори са задължени да сключват договори с лекари в болници или спешни центрове, които да поемат пациентите им в извънработно време и нощем, те масово не сключват договори, за да не плащат, коментира шефът на Центъра за спешна помощ в София д-р Георги Гелев. Затова нощем и в празнични дни болните директно звънели на Спешна помощ за линейка.

Спешната помощ ще работи без подсилени екипи по празниците. Нямам хора, за да пълня още линейки, каза Гелев. Между 18 и 20 екипа ще бъдат пускани на смяна от 1 до 6 май включително, толкова работят и в останалите дни, уточни той. Освен на Сточна гара реанимобилите ще тръгват още от пунктовете в „Студентски град”, „Люлин”, Кремиковци, „Надежда”, Банкя, от Пета градска болница и от Университетската „Света Анна” (бивша Окръжна болница), където е Центърът за спешна помощ София-град.

Очакваме малко работа по празниците, тъй като хората масово се изнасят в провинцията и в курортите. Тук ще ни остане ангажиментът само към възрастните хора, които са предимно с хронични сърдечносъдови заболявания и астма, прогнозира д-р Георги Гелев.

В шестте почивни дни нонстоп ще работят медиците в „Пирогов” и спешните отделения на останалите в университетските и градските болници в столицата. Дежурни кабинети по офталмология, травматология, ортопедия, хирургия и токсикология ще работят по празниците във Военномедицинска академия, „Пирогов", болница „Царица Йоанна" (ИСУЛ) и "Света Анна”. В Първа градска пък освен спешното приемно отделение ще работи и кабинетът за поставяне на инжекции след ухапване от кучета и заразени кърлежи. Отворени педиатрии ще има в Университетската „Света Анна”. Дежурен кабинет по уши, нос и гърло ще има само в „Царица Йоанна”.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2948 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кольо

2013.05.03 | 23:56

2
Да беше само в София,здраве му кажи.Така е в цялата ни страна!
Д-р Б. Господинов

2013.05.02 | 20:03

1
Всеки общопрактикуващ лекар когато сключва договор със Здравната каса поема ангажимент да осигурява 24 часово наблюдение 7 дни в седмицата на своите пациенти, сам или в съдружие. В съдружие означава или няколко джипита да се кооперират и да дежурят, или общопрактикуващия лекар да плаща на някое ДКЦ, което да му поема дежурствата нощем и в почивните дни.

Добави коментар

Водещи новини