Проф. Николай Петров: Българите намаляват, а парите за здраве се увеличават

  • 11 април 2013 08:12

  • 1577
  • 0
Проф. Николай Петров: Българите намаляват, а парите за здраве се увеличават
©

Аз идвам от системата и не бях изненадан от състоянието, в което заварих българското здравеопазване, когато поех ведомството. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на здравеопазването проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г..

По думите му, схемата трябва да се промени. Как е възможно в едни болници някои лекари да бъдат много добре заплатени, а други медици да получават за труда си изключително ниски възнаграждения, попита той. Не мога да си отговоря как преди време с три пъти по-малко пари се е покривала цялата система, а сега парите да не стигат. Българите намаляват, а парите за здраве се увеличават и все не достигат. Броят на болниците също расте, коментира той. Явно има проблем в разпределението на средствата. Това трябва да се промени и в момента текат анализи на положението в сектора, допълни министърът.

Той обясни, че няма основание за недоволство на анестезиолозите в болницата в Стара Загора. Това е един процес, който стартира преди година, процес на обединение на двете болници – университетската и областната. Петров обясни, че при обединението няма да се загубят по 90 000 лв. на месец за интензивно лечение, както е било досега.

На питане за болницата в Девин, проф. Петров отговори, че се работи активно по въпроса и предстоят реформи. Той изрази надежда до месец да се подобри състоянието в лечебницата.

Днес ще се проведе второто заседание на Обществения съвет по здравеопазване. Темата на срещата ще бъде лекарствената политика. Ние ще се съобразим с абсолютно всички мнения - на медиците, на фармацевтите, на пациентите, на Касата. Моят екип няма интерес да бъдат евтини или скъпи медикаментите. Но не е нормално български лекарства да са по-евтини в други държави, отколкото у нас. Надявам се това да го изчистим, каза той.

По думите му, се готви актуализиране на наредбата за лечение на децата в чужбина. Тя е още една идея само, но се появиха по медиите коментари на разтревожени хора. Ние нямаме интерес да бъркаме наредбата, но и да оставим старата. Целим да избегнем едно тичане с един набор документи към НЗОК, с друг набор документи към Министерството на здравеопазването. Искаме да унифицираме подхода и документите да се уеднаквят, за да се улесни пациентът, каза проф. Петров.

На въпрос "Болно ли е българското здравеопазване и, ако е болно, към кое отделение бихте го насочили?, министърът отговори, че се затруднява какво да предприеме. Обикновено трудните казуси сме ги решавали няколко специалисти. И тук е така. Няма да се реши въпросът от една специалност. Това би била груба грешка, подчерта той.

Относно тютюнопушенето и забраната му на обществени места, проф. Петров отговори, че той пуши, но спазва правилата. Откакто съм министър, дори не смея да пуша на улицата, за да не кажат хората: "Министърът пуши". Забраната или отмяната на пушенето е политическо решение и не искам да го коментирам. Ние не сме политици, ние сме експерти, заключи той.

Последвайте канала на

1577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини