"Пирогов" се препълни с изгорели в сезона на компотите

  • 22 юли 2011 21:49

  • 744
  • 0
"Пирогов" се препълни с изгорели в сезона на компотите
©

При 50 легла сега имаме 60 пациенти, обясни проф. Огнян Хаджийски, началник на клиниката по изгаряния. На ден приемаме по 10-12 души, което е необичайно, каза още той, пише "24 часа".

Най-тежкият случай обаче бил на самоубиец, който се залял с бензин и се запалил. 32-годишният Т. Х. от Костенец бил транспортиран веднага с линейка на “Бърза помощ”. Лекарите се борили за живота му, но изгарянията били 95% и младият мъж починал. Не е ясно защо се е запалил.

Въпреки горещото време в момента няма пациенти с тежки слънчеви изгаряния. Две са основните групи болни, които лекуваме - пострадали при пожари и от горещи течности - най-често, вряла вода или с храна в кухнята, обясни проф. Хаджийски. Настанените в клиниката в момента са точно такива.

Необичайният ръст на битовите инциденти вероятно е заради домашното приготвяне на зимнина, при което хората загряват вода в големи тенджери и казани. Повечето пациенти са хора в трудоспособна възраст и пенсионери, по думите на проф. Хаджийски. Веднага да се свалят дрехите, а пострадалият да се облее със студена вода - това препоръчва той като първа помощ при такива инциденти.

В “Пирогов” през последните няколко дни докарали и доста пациенти от провинцията - от Монтана, Враца, Кюстендил, Ловеч, Стара Загора и Плевен.

Лекуваме и болни с различни видове рани, останали от залежаване, травми и други заболявания, допълни специалистът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини