Лекар даде под съд Българския лекарски съюз

  • 05 април 2013 14:45

  • 1591
  • 0
Лекар даде под съд Българския лекарски съюз
©

Специалист заведе дело срещу Българския лекарски съюз заради липса на прозрачност във финансовата политика на съсловната организация. Пред Дарик лабораторният лекар д-р Георги Тодоров обясни, че поискал да му бъде предоставена информация колко и какви са били възнагражденията на екипа, участвал в изготвянето на Националния рамков договор (НРД) за 2013 година, който не бе подписан.

Според експерта обаче прозрачността не е приоритет на Съюза. Тя се появявала веднъж на три години във финансовите отчети на организацията, а членски внос се плащал всеки месец и общите приходи от него надхвърляли 1 млн. лева годишно. В началото на март д-р Тодоров изпраща заявление за достъп до информация до съсловната организация.

„Искам да ми се каже от управата на Съюза какви са били възнагражденията - хонорари и всякакви други законово получени средства, от тези лица, които са участвали в преговорите по НРД за 2013 година и заплатата на PR-a на Лекарския съюз. Имам основание да се съмнявам за тези размери и начина, по който се определят, по простата причина, че БЛС беше вече глобен от Комисията за защита на конкуренцията с 800 000 лева, което означава, че това са 800 000 лева на година, които има приходи Съюзът", заяви д-р Тодоров.

В рамките на законоустановения 14-дневен срок специалистът не получава поисканата от него информация. БЛС не желае да отговори и мълчи, пояснява Тодоров: „В разговора ми с д-р Райчинов той ми каза: „Уважаеми д-р Тодоров, сега ли смятате, че като ходим да подписваме споразумения с политическите партии, точно сега е най-важният въпрос да ви отговоря". Едното няма нищо общо с другото".

Експертът е убеден, че след като съсловната организация има власт върху упражняваната от него професия на лекар, тя трябва да даде конкретни отговори на всеки един свой член, както и да не допуска съдебни дела от такъв род

Последвайте канала на

Novini.bg
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини