Най-рано 18 месеца ще се предупреждава, ако даден медикамент се спира от производство

  • 21 юли 2011 15:13

  • 492
  • 1
Най-рано 18 месеца ще се предупреждава, ако даден медикамент се спира от производство
©

Това решиха депутатите, които продължиха от вчерашното си заседание разискването на второто четене на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

С тази разпоредба, приета днес, се цели да бъде осигурен механизъм за достъп до лекарствени продукти, които се реимбурсират с публични средства и които не могат да бъдат заменени с други техни аналози.

Фирмата, която спира лекарството, се задължава да осигури достатъчни количества от него за нуждите на болните до датата, в която медикаментът ще бъде спрян от пазара. Ако фирмите, решили да изтеглят медикамент, не спазват тези разпоредби, ще бъдат наказани с глоба от 25 000 до 50 000 лева.

Депутатите приеха да се налагат санкции на специалистите, които не се съобразяват с препоръките за лечение с даден медикамент и критериите за ефикасността на терапия, утвърдени от Комисията по цени и реимбурсиране се правят, за да се види как действа лекарството. Глобите са за това са от 1000 до 2000 лева, а при повторно подобно нарушение санкцията е от 2000 до 3000 лева.

След като вчера депутатите приеха да бъде създадена Комисия по цени и реимбурсиране, днес те определиха и нейния състав. Когато комисията разглежда заявления за медикаменти от позитивния лекарствен списък, тя трябва да е в състав - председател, петима представители от НЗОК, двама - от Министерството на здравеопазването, и един представител на Българския лекарски съюз или Българския зъболекарски съюз. Членовете на комисията нямат право да разгласяват информация, която са получили при изпълнения на работните си задължения.

От опозицията възразиха срещу този текст и посочиха, че мнозинството създава предпоставки за непрозрачен начин на формиране на цените на лекарствата, които държавата реимбурсира. Председателят на здравната комисия Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, посочи, че с наредба, приета през 2007 година, се регламентира, че не биват да се огласяват данни от определянето на лекарствените цени, защото става въпрос за търговска и корпоративна тайна, и на практика няма промяна.

Променете наредбата и приемете друг текст в закона, за да гарантирате прозрачност, или си признайте, че не искате обществото да разбере как се определят цените налекарствата, каза Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
492 1

Коментари 1

Добави коментар
Грудев

2011.07.21 | 17:52

1
Глобите са мижави, фармацевтичните компании са милиардери. Ако решат да спрат лекарстовото ще го направят и ще си плащат глобите и ще си свиркат а хората ще реват от болка и ще мрат.

Добави коментар

Водещи новини