НЗОК иска над 37 бона от лекари, пуснали изследвания на пациенти

37 453 лв. трябва да извадят от джоба си 10 лични лекари от София, за да платят изследвания на болни хора и консултации при специалист, съобщава 24 часа.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) иска от джипитата в груповата практика "Здраве 999" да върнат парите, които касата е превела на медицински лаборатории и за консултации при специалисти. Основанието е, че лекарите са превишили наложения с наредба лимит за доболнична помощ на пациенти за 2009 г. и второто тримесечие на 2010 г.

На 19 септември 2009 г. след консултация с хирург в болницата "Царица Йона" на 38-годишната Соня Стоянова и е открита коремна херния. Операцията е планувана за 28-и същия месец. Жената е изпратена при личния лекар, който да подготви задължителни изследвания за прием в хирургията - рентгенова снимка на бял дроб, пълна кръвна картина и биохимия на няколко показатели. Джипито на пациентката д-р Симеонов е изчерпал лимита за изследвания, но Стоянова получава нужната бланка №4.

Няколко месеца по-рано трима пациенти на колежката му д-р Здравкова са приети в болница с хипертония, възпаление на бъбреците и хепатит. Всеки от тях преди това е минал през кабинета на Здравкова, която диагностицира заболяванията на базата на назначени от нея изследвания въпреки превишения лимит. Това са само някои от случаите, при които лекарите от "Здраве 999" са нарушили правилата на здравната каса, за да изпълнят задълженията си по закон, така че да осигурат достъп до лечение на нуждаещите се.

Те обжалват в съда трите писмени покани за възстановяване на изразходваните суми. Административният съд в София отменя актовете на здравната каса, като счита, че наредбата, с която се определят лимити за медицинска доболнична помощ, противоречи на конституцията и закона. В едно от решенията на първоинстанционния съд е посочено, че за "обогатяване" на семейните лекари и дума не може да става, тъй като парите за пуснатите от тях направления и изследвания се превеждат от здравната каса директно на лабораториите и специалистите, извършили консултациите.

От НЗОК заявиха за "24 часа", че и други лекари в страната обжалват поканите за възстановяване на изразходвани над лимита средства. Във всички случаи медиците са нарушили индивидуалните си или групови договори, подписани с касата, твърдят оттам.
До 21 февруари т.г., преди касата да намали с още 1/8 лимитите за доболнична помощ, на всеки здравно осигурен българин му се полагат годишно по 7 лв. за изследвания - кръв, урина, микробиология, ехограф, като само цената на една рентгенова снимка е 16 лв., става ясно от експертизата по едно от делата. Касата отпуска средно и по 14 лв. за един преглед при специалист на близо всеки втори от пациентите.

"Това не стига само за да пратя жените веднъж годишно на профилактичен гинекологичен преглед", казва д-р Здравкова. 48-годишната лекарка е една от най-младите в екипа. Твърди, че заради абсурдната здравна политика у нас ще си търси работа в чужбина.
"Парите за изследвания покриват едва 3 показателя като захар, холестерол и хемоглобин. Наложи ли се да се прави ехография, то пациентът вече е изразходвал лимита си за 2 години", обясняват лекарите.

В периода, за който те превишават на няколко пъти тримесечните си лимити, в София има епидемия от морбили, т.нар. свински грип, заушка и хепатит. "На ден през кабинетите ни минаваха по 40-50 пациенти", спомня си д-р Москова. “Често се налага да връщаме хора, които искат направления за профилактични прегледи, а те недоволстват. Някои от тях дори се оплакват в здравната каса, като се позовават на закона и на това, че редовно плащат здравните си вноски”, твърдят джипитата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

НЗОК

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет