Около 80 операции от гуша се правят годишно в болницата в Сливен

  • 19 юли 2011 09:53

  • 3689
  • 0
Около 80 операции от гуша се правят годишно в болницата в Сливен
© Булфото

На година в хирургичното отделение на болницата общият брой на оперираните от гуша е от 65 до 80 пациента.

Заболяването се среща предимно при жените и обхваща различни възрасти. Имало е болни и 16-годишни момичета. Годишно около 5-6 са случаите на мъже, оперирани от гуша. Операцията е по клинична пътека и е безплатно за пациента. Началникът на хирургичното отделение д-р Ангел Ангелов уточнява, че в началото на годината е имало проблеми с клиничната пътека за заболяването, но от месец март недоразумението е преодоляно.

Отново има договор със здравната каса и операциите на гуша продължават да се извършват в областната болница безплатно за пациентите, както досега. Те заплащат единствено потребителската такса - 4,80 лв. на ден. След операцията болните остават в лечебното заведение около два дни. Възстановяването е от 15 дни, до два месеца.

„Сливен е ендемичен район и от десетилетия наред тук се среща това заболяване. Диагностиката се извършва от ендокринолози. Оплакванията, които имат пациентите в повечето случаи, не са характерни точно за това заболяване - лесна уморяемост, сърцебиене, безпричинно безпокойство, нервност...Това са оплаквания, които човек може да има и без да има гуша. Преди много години хората с такива оплаквания са били вкарвани в лудница", каза началникът на хирургичното отделение д-р Ангел Ангелов.

Най-често пациентите се насочват към кардиолог или пулмолог. Когато не се открие проблеми със сърцето и белия дроб, болните се изпращат на ендокринолог. „Специалистът назначава изследвания и установява дали има възли, кисти или изобщо някакво образование в щитовидната жлеза. След като ендокринолозите диагностицират заболяването, те определят дали се налага операция и кога. Ако са подходящи за операция, пациентите се насочват към хирурзите. Не всички заболявания на щитовидната жлеза се лекуват с операция. Оперативно е лечението при тези пациенти, при които има възли, или кисти, или в някои по-редки случаи, когато има дифузно увеличение на щитовидната жлеза", допълни д-р Ангелов.

Той разказва, че преди години от планинските села са идвали пациенти с огромни гуши, тежащи килограми. Сега сравнително рядко има такива операции.

„Важно е хората да знаят, че когато има възли на щитовидната жлеза, те могат да са или да се превърнат в злокачествено заболяване. Всъщност най-важната причина да се оперира една щитовидна жлеза, която има възли е, че може да е или да стане на злокачествено заболяване. С премахването на възлите се премахва и вероятността човек да умре от това заболяване, а не че непременно ще изчезнат всички оплаквания и завинаги", допълни д-р Ангелов.

Хирургичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен има пациенти не само от Сливен, но и от западната част на Бургаска област - в отделението се извършват и спешни операции на белия дроб. „Преди 6 години беше решено, че ехинокока на белия дроб може да се оперира само в клиника по гръдна хирургия. Правили сме преди много такива операции. Особено преди около 10 години. Спомням си ,че сме правили по един ехинокок на бял дроб седмично, което е много, но след това намаляха.

Сега по клинична пътека не се правят такива операции", допълни началникът на хирургичното отделение. В повереното му звено се извършват всякакви операции на корем, на черен дроб, жлъчка, панкреас, тънки черва, дебели черва - доброкачествени, злокачествени, планови, спешни, операции на коремната стена - хернии - следоперативни, пъпни, слабинни, операции на ануса и перианалното пространство, кисти на опашката, абцеси около ануса, хемороиди. Всички операции на коремната хирургия се извършват по планови и спешни клинични пътеки.

В момента лекари от хирургичното отделение са на обучение за ендоскопски изследвания на стомаха и дебелото черво. Има много пациенти, които са подходящи за такова изследване, което е много важно, защото улавя навреме едно злокачествено заболяване на дебелите черва. „Ако човек се оперира след откриването, оздравява категорично и завинаги от това заболяване. Когато колегите завършат курса, се надяваме ендоскопските изследвания да се извършват тук при нас", казва д-р Ангелов.
От заболяванията на кръвоносните съдове на краката, в отделението се лекува само остра венозна недостатъчност. Лекуват се всички съдови усложнения на диабета - възпалителни процеси и гангрени.

Последвайте канала на

3689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини