Варненският онкодиспансер планира профилактични прегледи на над 30 000 души

  • 04 февруари 2013 21:14

  • 2011
  • 0
Варненският онкодиспансер планира профилактични прегледи на над 30 000 души
©

Ръководството на онкодиспансера във Варна планира през следващите три години лекарите да обхванат с профилактични прегледи над 30 000 души. Това съобщи днес директорът на здравното заведение доц. Георги Кобаков, цитиран от БТА.

Пари за профилактичната програма трябва да осигури община Варна. За тази година са необходими 500 000 лева, като сумата ще бъде гласувана на предстоящо заседание на Общинския съвет в града.

Въпреки кризата, през миналата година лекарите в онкодиспансера са извършили профилактични прегледи на над 7 хиляди варненци, допълни Кобаков. По думите му, по този начин са открити 615 случаи на различни онкозаболявания.

През миналата година в диспансера са регистрирани 2 547 нови пациенти от Варненска и Добричка области, допълни Кобаков. Най-често срещаните случаи са на рак на кожата, на млечната жлеза, на белия дроб и на дебелото черво. Общият брой на регистрираните пациенти от двата региона е 21 852 души.

Сдружението на жените с онкологични заболявания и Българската асоциация на онкоболните обявяват конкурс за разказ на здравословна тематика, допълни председателят на двете организации Яна Георгиева. По думите й, целта е всеки да има възможност да сподели своите лични преживявания от срещата си с рака, за да вдъхне надежда на другите хора, които се борят с болестта или имат близки в такова състояние.

Последвайте канала на

2011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини