Готов е националният противораков план

  • 03 февруари 2013 21:11

  • 725
  • 0
Готов е националният противораков план
©

Готов е националният противораков план, като в близко време предстои той да бъде представен на ръководството на Министерството на здравеопазването за одобрение, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо  Вичев.

Планът е дългосрочна стратегия за ограничаването на социалните и икономическите щети от рака, каза още д-р Вичев.  Той съдържа три направления - медицински дейности, които включват няколко програми за скрининг и превенция на онкологични заболявания, както и за рехабилитация на болни от рак на гърдата; организационни дейности, включващи проекти за обновяване на медицинска апаратура; обществено информиране, чиято цел е да привлече обществото да сътрудничи във водените  противоракови политики, обясни д-р Вичев.

Проектът "Спри и се прегледай", насочен към скрининг на рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво, вероятно ще започне през март, каза още той. Д-р Вичев уточни, че рисковите пациенти ще бъдат поканени на скринингов преглед чрез  писма, но прегледът не е задължителен. Ако пациентът не се яви на този преглед, на негово място ще бъде поканен друг.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
725 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини