Абортите - наполовина на ражданията

  • 31 януари 2013 07:42

  • 1153
  • 1
Абортите - наполовина на ражданията
©

Абортите през 2011 г. са колкото половината от ражданията в България, показват цифрите в доклада за здравето на нацията, приет от парламентарната здравна комисия, пише в. "Преса".

Според статистиката тенденцията се запазва и през миналата година. През 2012-а новородените са били 63 252, а официално регистрираните аборти - малко над 30 000. "Извън статистиката остават многото криминални аборти, т.е. реалното положение е още по-тежко", коментира д-р Антони Ненов, началник на отделение в столичната АГ болница "Шейново". През 2011 г. прекъснатите бременности в страната са били 29 376, а ражданията - 71 402.

Кризата, орязаният семеен бюджет, безработицата и липсата на перспектива - така жените оправдават решението си за аборт пред лекарите. "Почти всеки ден съм свидетел на семейства с по едно дете, които отказват да имат второ заради безпаричието", обясни д-р Ненов.

Анализ на данните в доклада посочва, че именно абортите по желание скачат, т.е. решението е съвсем осъзнато. "Освен това много от тези по желание се крият зад мними медицински причини", добави д-р Ненов. Според него продължава тенденцията най-много българки да правят аборт във възрастовата група от 20 до 29 години, следват ги жените между 30 и 39 год. "За съжаление, се увеличават и абортите сред тийнейджърките под 18 год, като по този показател България отдавна е на първо място в Европа", посочи още акушер-гинекологът. 4,8% от всички прекъснати бременности пък се падат на дамите над 40 год.

Друга честа причина, която кара жените да вземат тежкото решение да направят аборт, е женен партньор или мъж, който отказва да поеме отговорност за бъдещото бебе, коментират лекарите.

Последвайте канала на

1153 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
меню

2013.02.03 | 15:06

1
освен новиата в сайта на бивол което е най-важното засега да се допълни и ,че в сбал Понтика е алармиран ДАНС без да вземат мерки - как се раздават пари за изпращане на инфаркти на лекари от почти всички сфери на Бургас - кардиолози джипита, доболнични специалисти - камо като отидете на регистратурата и ще разберете за колко пари - до 2000 лв получават с граждански и ли други договори пари - за изпращане и напътване на болни пациенти със диагноза остра стенокрадия или инфаркт - проверете .Лекрите даже си получават парите в пликчета и си отиват .Това са пари коклкото една заплата и много интересно защо колегите им в Понтика е реагират на това - защото това е от техните пари ,а дали не и от нашите пари ???

Добави коментар

Водещи новини