Жена дари живот на трима

  • 10 януари 2013 12:48

  • 1691
  • 0
Жена дари живот на трима
© Булфото

Пловдивчанка дари живот на трима българи. От Министерство на здравеопазването съобщават, че нова донорска ситуация дава дава шанс за една чернодробна и две бъбречни трансплантации на пациенти в крайна нужда.

Донорът е жена на 36 години, изпаднала в мозъчна смърт след мозъчен кръвоизлив. Информацията за донора е постъпила в Изпълнителната агенция по трансплантация на вчера от УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. Незабавно е задействана системата за реакция при такива ситуации и са експлантирани черен дроб и двата бъбрека.

Чернодробната трансплантация е извършена от екипа на проф. Никола Владов във ВМА-София тази нощ. Днес предстои да бъдат извършени две бъбречни трансплантации в Университетска болница "Лозенец". Двамата щастливци ще бъдат определени сред шестима нуждаещи се, като водещи критерий при избора на експертната комисия ще бъдат процентът на съвместимост и кръвната група.

Това е първата донорска ситуация от началото на годината. Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени три човешки живота.

Първата българка, която дари орган в чужбина, е от Русе, отбелязва Стандарт нюз. Германец живее втори живот благодарение на 41-годишната Юлиана Димитрова. Тя бе прегазена от БМВ през януари 2010 година на автобусна спирка в дунавския град от бързащ за училище зрелостник. Той помля три жени и един мъж. Най-тежко пострада Юлиана, която отиваше на работа във фабриката за чорапи. Тя издъхна в болницата, където беше откарана с тежки фрактури и наранен бял дроб. След като лекарите изгубиха битката за живота й, близките на Юлиана решиха да дарят органите й. Те спасиха пациент с чернодробни проблеми в Германия и двама българи с болни бъбреци. Подобно трансплантиране на гражданин в друга страна от ЕС се направи за първи път. Тъй като у нас не се намери подходящ приемник на сърцето, то не бе трансплантирано. Не можеше да се търси нуждаещ се в друга държава, понеже нямаше технологично време органът да бъде транспортиран. Животът на сърцето след експлантация е едва 3-4 часа.

Последвайте канала на

1691 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини