Нелегални БГ "аптеки" произвеждат виагра

  • 11 юли 2011 07:20

  • 2411
  • 1
Нелегални БГ "аптеки" произвеждат виагра
©

Тогава на митницата хващат няколко пратки със сини хапове, декларирани като козметични продукти.

При направените полеви тестове таблетките и ампулите не реагират на маркера за наркотици. И при по-задълбочения анализ немските власти установяват, че това са стероидни препарати и виагра - които обаче не отговарят на посочения върху опаковката състав, пише в. "Стандарт".

Установени са драстични разлики в количеството на активните вещества в препаратите. В крайна сметка се оказва, че хапчетата са синтезирани и таблетирани в Иран, Ирак, Афганистан, Индонезия и Китай. Таблетките и ампулите са пакетирани в блистери и кутии с логото на известна българска фармацевтична компания. Експертизата на немците обаче показва, че опаковките също са менте. Направени са от пластмаса и картон - различни от официално използваните от компанията у нас.
Каналът за хапчетата менте работи от 2006 г., научи "Стандарт". Фалшивата виагра пътува към Германия по пощата.


Колетите към бундесрепубликата се изпращат от Враца. Подателите са младо семейство от града на Ботев. Немските власти установяват чрез контролирана доставка, че получателите са немските граждани С.Ш. и К.Ш. Братята са родени в Бургас от смесен брак. Разследващите в Германия доказват, че двамата продават стоката през сайта www.taweu.com. Немците се зареждат с виагра и анаболи по интернет - защото в Германия в аптеката ги дават само с рецепта. Сайтът е качен на украински сървър, но през декември 2010 г. достъпът до него е блокиран с разпореждане на немската прокуратура. Макар двамата немски граждани от български произход да са задържани, вносът на съмнителните стероиди не спира. Тогава е поискано и съдействие от българките власти. По данни от немското разследване между 2008 и 2010 г. пласьорите на стероиди са спечелили най-малко 300 000 евро.


"Вносителите" на нелегално произведените фармацевтични продукти попадат под ударите на поне два закона по силата на немското законодателство. Единият е за фармацевтичните продукти. В Германия и продуктите, попадащи в допинг листата на МОК, също са на специален режим. Дори немските професионални културисти си пазаруват хормонални препарати само с рецепта от личния си лекар.

У нас обаче подобни обвинения са неприложими, коментираха от прокуратурата. Обвинение в контрабанда също трудно би издържало в съда, защото трафикът е в рамките на Европейския съюз, обясниха още източници, близки до разследването. У нас досъдебното производство ще бъде образувано срещу неизвестен извършител. То най-вероятно ще е по текста в НК за фалшифициране на търговски марки. От добре осведомени източници  в. "Стандарт" научи, че в момента на няколко места у нас се таблетират и пакетират виагра и стероиди, които идват като готова субстанция у нас. Регионите около Кюстендил, Дупница, Варна и Враца са най-големите нелегални "аптеки", признават запознати.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
габриела шийк

2011.08.18 | 16:37

1
много ви се моля от каде има те тазиформация аз сам сапругата на к .ш и с .ш на снаха искам да се свържете с мен предварително ви благодаря тел 0897714889

Добави коментар

Водещи новини