Черна борса за лекарства за онкоболни

  • 08 януари 2013 06:32

  • 888
  • 0
Черна борса за лекарства за онкоболни
©

Черна борса се завъртя с лекарства за раково болни. „Дистрибутори” причакват пациенти при изписването им от болниците и предлагат да им доставят дефицитни медикаменти от чужбина, съобщи Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването. Лекарствата се доставяли на цени до три пъти по-високи.

Така се търгуват 4 медикамента за химиотерапия, които не се внасят у нас, а нямат и заместители. Те се прилагат при рак на дебелото черво, левкемия, меланома и някои други онкозаболявания на кожата. Предприемчивите „дистрибутори” внасят стоката си предимно от Сърбия, Турция, Македония и Румъния. Един от медикаментите срещу рак на дебелото черво, за който НЗОК плаща на официалния доставчик 106 лв. за флакон, черноборсаджиите продават от 220 до 350 лв.

Задължителни прегледи за онкологични заболявания ще преминават вече всички, които имат близки роднини, болни от рак. Те ще бъдат въведени от март, когато ще започне да действа и онкологичен скринингов регистър в страната, съобщи междувременно д-р Ивелина Георгиева, завеждаща дирекция „Медицински дейности” в МЗ. Въвеждането му ще позволи да се следят хората, които биха могли да бъдат застрашени от коварното заболяване по наследство. Тази година ще бъде купена също така нова техника за онкоцентровете с европари. Предстои да бъдат сертифицирани и референтните лаборатории. Така, по думите на д-р Георгиева, ще се въведе още по-голяма гаранция за верността на резултатите от изследванията. В момента се разработва и национален антираков план. Според представители на пациентите обаче условията за лечение не се подобряват, като най-тежките проблеми са в сферата на диагностиката.

Последвайте канала на

Novini.bg
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини