Грипът ни удря до дни

  • 02 януари 2013 07:20

  • 1151
  • 0
Грипът ни удря до дни
©

Грипът ще ни удари заедно със захлаждането на времето след около седмица. Това съобщи заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Атанас Пелтеков.

Вирусът се забави заради затоплянето на времето, но ще дойде в началото на януари. За това предупреждава и Световната здравна организация, поясни лекарят, съобщава в. "Монитор".

Грипът действително ще дойде в началото на януари, потвърди и националният консултант по епидемиология проф. д-р Мира Кожухарова. В края на годината, по време на празниците, заболеваемостта винаги е ниска, тъй като хората ограничават контактите си само с роднини и приятели, но като тръгнат на работа, се увеличава, поясни тя механизма на заразяването.

Между 500 000 и 700 000 души ще засегне грипната вълна през тази година, поясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той допълни, че към момента в Европа грипната ситуация е сравнително спокойна. По думите му хората над 65 години и малките деца ще бъдат най-уязвими на вируса. Д-р Кунчев препоръча да потърсим лекарска помощ още при първите симптоми – кашлица, болки в ставите, температура и хрема. Те са типични и за острите респираторни заболявания.

Тази година се очаква грипът "Виктория". По мнението на специалистите той не е смъртоносен, но ако не се лекува, може да доведе до пневмония, която вече може да бъде и фатална. У нас годишно от усложненията на грип умират между 2000-3000 души.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини