Извадиха половината бял дроб на мъж заедно с тумор при уникална операция

  • 19 декември 2012 16:08

  • 1932
  • 0
Извадиха половината бял дроб на мъж заедно с тумор при уникална операция
© Булфото

Уникална сложна операция по изваждане на половин бял дроб с туморно образование беше извършена от специалисти на болница “Токуда”. Пациентът повече от година обикалял по лекари, докато получил правилната диагноза.

Такава операция се прави за пръв път в България, а в света са правени едва 50 подобни интервенции.Белият дроб на пациента при постъпването му в болницата е бил със сериозни поражения. Запушена била главната част от дихателната система на левия бял дроб, където се е развил и туморът. На практика той не функционирал. Това е и причината почти да не се виждал на рентгеновата снимка. Около седмица са продължили предварителните изследвания, за да бъде одобрен пациентът за операция.

Тя е извършена преди две седмици. Продължила е четири часа и е била възможна, тъй като в болницата е създаден съвместен екип от гръдна хирургия и кардиохирургия, съобщава ТВ7.

През този един час от операцията пациентът не е дишал, което допълнително усложнило работата на екипа. Операцията е успешна, а мъжът вече е изписан.

Сега той трябва да се пази и да внимава да не се натоварва физически. Животоспасяващата операция му позволява да се върне към нормалното си ежедневие такова, каквото е било преди заболяването да покоси белия му дроб.

Последвайте канала на

1932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини