Цеков: НЗОК няма механизъм, с който да си определя бюджета

  • 19 декември 2012 15:25

  • 783
  • 0
Цеков: НЗОК няма механизъм, с който да си определя бюджета
©

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) няма механизъм, с който сама да си определя бюджета. Определя го Народното събрание. Това каза Пламен Цеков, управител на НЗОК пред журналисти.

Надзорният съвет на касата може да реши къде да бъдат изразходвани тези 44 млн. лв., но ние всичко сме разплатили, посочи Цеков. Тези пари технологично са заложени. Те отиват във фискалния резерв, но БНБ има аналитичност на средствата, които постъпват във фиск. Това, което коментирахме с Министерството на финансите е, че парите, които идват от здравни осигуровки, сега са там. Ако касата изпадне в несъстоятелност, тези пари ще бъдат извадени от резерва чрез Народното събрание.

Няма свободни средства от бюджета на касата. Всички свободни средства заминаха за надпрогнозните бюджети за болнична помощ, за специалистите в извънмедицинска помощ и за дентална помощ. Опитали сме се навсякъде да покрием преразходите. При лекарствата сме в стандартна процедура. Нямаме просроченост, нямаме задлъжнялост, каза Цеков.

В понеделник Надзорният съвет взе решение недостигът при заплащането на средства за болнична помощ над прогнозната дейност да бъде покрит от преизпълнението на здравноосигурителните вноски, които НАП отчете, и взе решение тези 10 140 000 лв. да бъдат разпределени за здравноосигурителна дейност в болнична помощ, припомни Цеков. С това се изчистват на 100% плащанията към болниците, дори и на една-две болници, на които са забавени плащанията от миналата година. Успяхме с бюджета на касата да покрием на повече от 90% от дейността, която беше над прогнозната болнична помощ, посочи Пламен Цеков.

Последвайте канала на

783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини