Ограничават лекарските грешки със система за вътрешен одит

  • 14 декември 2012 10:59

  • 694
  • 0
Ограничават лекарските грешки със система за вътрешен одит
©

В над 70 процента причината за лекарската грешка е грешка в управлението на съответното здравно заведение, каза д-р Петко Загорчев, председател на Централната етична лекарска комисия пред БНР.

Той обясни, че има идея за създаване на система на вътрешен одит, за да се установи по-точно дали в случаи на т.нар. "лекарски грешки" вината е персонална или се дължи и на недостатъци в системата.

Наказанията при грешки са от от мъмрене и финансови санкции до лишаване от права за определен период, уточни д-р Загорчев. Той коментира евентуалните промени в Етичния кодекс, които ще бъдат разгледани на започващия извънреден събор на Българския лекарски съюз.

Вече направихме първите промени. Променихме устава на БЛС, който не даваше почти никакви пълномощия на Централната етична комисия. Досега само регистрирахме и препращахме сигналите. Сега вече можем да разглеждаме особено значимите казуси на нарушение на професионалната етика. Това е стъпка към гарантиране на качествена здравна помощ, заяви Загорчев.

Лекарите ще обсъдят също и огласените от Комисията по досиетата данни, че членове от ръководството на Съюза са били сътрудници на Държавна сигурност.

Последвайте канала на

Novini.bg
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини