Магистър-фармацевтът вече не е задължителен

  • 11 декември 2012 21:01

  • 1210
  • 0
Магистър-фармацевтът вече не е задължителен
©

Парламентът разреши помощник-фармацевтите да извършват почти всички дейности в аптеките под контрола на магистър-фармацевти, но не задължително в тяхно присъствие. Тази промяна беше приета на второ четене в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Помощниците няма да могат самостоятелно да отпускат лекарствени продукт по лекарско предписание, както и да дават консултации, свързани с лекарствените продукти.

Досега помощниците можеха да извършват всички дейности в една аптека без отпускане на лекарствени продукт по лекарско предписание, контрол и даване на консултации, свързани с лекарствените продукти, но в присъствието и под контрола на магистър-фармацевти.

От опозицията обявиха, че това е лобистки текст, който ще засегне само големите вериги аптеки в големите населени места и поискаха предложението за промяна да не бъде прието.

Министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, посочи, че промяната се прави не за да се защитят лобистки интереси на определени аптеки или вериги, а защото в малките населени места отдавна няма магистър-фармацевти. Министърът посочи, че с друга промяна в закона се намалява наполовина изискуемата такса от 1000 лв. за разкриване на аптека в малко населено място. По думите на Атанасова това са реалните механизми, с помощта на които хората от малките населени места ще могат да имат достъп до лекарствени продукти.

Създаден беше Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към министъра на здравеопазване. Той заменя съществувалата сега Комисия по цени и реимбурсиране.

Парламентът не прие предложението на вносителите от Министерския съвет новата структура да е със седалище в Плевен. Депутатите решиха Съветът да е в столицата. В срок до три месеца от влизането в сила на закона правителството ще трябва да определи председателя и членовете на новия Съвет и да приеме устройствен правилник на структурата.

Въвежда се глоба от 5000 до 10 000 лв. за извършване на търговия с лекарствени продукти по Интернет в нарушения на изискванията на закона.

Последвайте канала на

БТА
1210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини